Blog del Departament de Pastoral de l'Escola Cristiana

Consulteu les condicions del curs a Banc Sabadell.

Benvinguts al blog del Departament de Pastoral de la FECC (Fundació Escola Cristiana de Catalunya).


Aquí hi trobareu l'actualitat de recursos, informacions i reflexions referents a l'àmbit de la pastoral educativa de l'Escola Cristiana a Catalunya. Trobareu més material endreçat de forma temàtica a "Vivit. Portal de pastoral educativa".



dimarts, 14 de juliol del 2020

Vers una ecopastoral educativa i de proximitat

D’acord, el títol s’assembla al lema d’una botiga de productes frescos però, a voltes, l’entorn també esdevé una bona escola de comunicació evangèlica. L’article parteix de la celebració del cinquè aniversari de la carta encíclica Laudato Si’ (LS), sobre la cura de la casa de tots, que ha tingut lloc en l’agenda pastoral de les escoles. Ha estat una celebració en situació de pandèmia que, paradoxalment, encara ha posat més de relleu la seva actualitat a l’alumnat.  Conceptes com interdependència, fragilitat, prevalença de la vida davant l’economia o consum de proximitat hi són ben presents.

Anant endarrere, l’any 1976 diverses entitats educatives varen publicar L’Escola cristiana que volem, on va aparèixer una afirmació que ha fet fortuna: «L’escola cristiana evangelitza quan (...) crea una atmosfera educativa impregnada d’esperit evangèlic de llibertat i caritat». Aquesta atmosfera ens ha arribat avui amb el nom de pastoral ambiental, donant a entendre que l’acció evangèlica brolla “naturalment” en el quotidià. Ara bé, pel màrketing educatiu, sabem que una escola ha de fer “olor a llapis” si es vol promocionar en unes jornades de portes obertes però, quin és “l’olor d’Evangeli” de la vaporosa pastoral ambiental? Sense un pla pastoral que impliqui temps, recursos i persones, el fràgil “ecosistema pastoral escolar” s’extingeix.

Tenir cura de la creació també és tenir cura de la pastoral educativa. És cert que, dins l’eclesiodiversitat institucional, en els darrers anys hi ha hagut un bona tasca relacionada amb els propis carismes. Fins i tot es pot afirmar que s’ha arribat a dissenyar una “pastoral d’escala” per osmosi als criteris econòmics aplicats en les fusions d’àmbit estatal amb bons resultats. Ara bé, també es constata l’empobriment de l’acció pastoral en diàleg amb al territori, implicant la pèrdua d’ecologia cultural (LS 143ss). Cercar relacions de proximitat dins de cada centre, entre les institucions i entre els agents de pastoral educativa del territori és avançar en el camí de la LS.

Eloi Aran
Cap d'àrea pastoral i socioeducativa de la FECC