Blog del Departament de Pastoral de l'Escola Cristiana

Consulteu les condicions del curs a Banc Sabadell.

Benvinguts al blog del Departament de Pastoral de la FECC (Fundació Escola Cristiana de Catalunya).


Aquí hi trobareu l'actualitat de recursos, informacions i reflexions referents a l'àmbit de la pastoral educativa de l'Escola Cristiana a Catalunya. Trobareu més material endreçat de forma temàtica a "Vivit. Portal de pastoral educativa".



dimarts, 9 de juny del 2020

Aterra al proper curs sense terroritzar-te


D’acord, l’aterratge pastoral d’aquest final de curs escolar s’assembla més a un aterratge forçós - com qui fa una escala obligada per tornar a enlairar-se a l’espera d’aterrar en un proper curs amb menys turbulències - que no pas la celebració d’un viatge educatiu on tot ha anat sobre el previst. En aquests dies d’acomiadament imperatiu del curs “avant la lettre”, que es fa com bonament es pot i amb esforç per part de tota la comunitat educativa, no hi ha hagut el temps ni espai de qualitat per poder realitzar la proposta de celebració de tornada a l’escola que es recomanava des del Departament de Pastoral de l’Escola Cristiana (teniu el material aquí). Però, malgrat la incertesa, convé preparar a consciència l’aterratge de l’acció pastoral pel proper curs sense terroritzar-nos. En aquest sentit, seguint la metàfora de l’aviació, es recomana el següent:

Check-in. Facilitar a l’alumnat eines i dinàmiques per saber “a on està” més ençà de la seva mera presència física. Aquí hi pot entrar en joc l’educació emocional i l’educació en la interioritat per tal d’ajudar a prendre consciència i posar nom al que passa, sense deixar de banda els altres noms que ens acompanyen en el trajecte i dels qui ja ens “han volat” a la casa del Pare.

Pla d’emergència. A l’inici del vol es recorden sempre les mesures a prendre en cas d’emergència: cinturons, armilles, evacuació, mascaretes, etc. Molt sovint, els passatgers no en fan gaire cas per haver-ho escoltat reiteradament. La pastoral educativa postpandèmica haurà de contemplar ara un suport virtual i alternatives per si cal activar un altre “pla d’emergència” que ens poden servir d’ajuda també per atansar-nos a realitats socials d’aquells que viuen en els no-llocs de les emergències del nostre món, com ara els refugiats i desplaçats.

Tenir cura dels altres. Acompanyar, tenir cura, ajudar... han estat els verbs que hem escoltat més aquests darrers temps i, de ben segur, no desapareixeran en l’arrencada del següent. Des de l’Escola Cristiana s’ha anat insistint en aquest aspecte, que inclou l’acompanyament també en la fragilitat, el dol o la malaltia. Si és ben coneguda la citació del Papa Francesc “imagino l’Església com un hospital de campanya”, també aquesta “hospitalització eclesial” afecta a l’escola cristiana. Per això també recomanem la formació Acompanyar en el dol i la malaltia a la comunitat educativa.

Enjoy your travel. Si alguna cosa no pot renunciar l’escola cristiana és el missatge d’esperança intrínsec a la fe i l’Evangeli que parteix de la resurrecció. L’escola cristiana no pot viure en la comprensible angoixa i el terror que pot produir la incertesa d’aquests temps. L’educació en la transcendència ha de donar eines per albirar un altre horitzó. Cal no oblidar allò de “vosaltres sou la sal de la terra i la llum del món” que llegim en l’Evangeli d’avui (Mt 5,13-16).

Valgui com bona pràctica de pastoral educativa que contempla aquest quatre apunts, i que es recomana consultar, el site creat per EDUCSI (Escoles dels jesuïtes a l’Estat Espanyol) “Vuelta a las aulas. Orientaciones y recursos  para acompañar en el confinamiento y preparar la vuelta a las aulas” que recopila recursos pastorals creats durant el temps de confinament i també s’ofereix com el lloc on s’aniran donant pautes i més recursos. Endavant i en pau!.

Eloi Aran,
Cap d’àrea pastoral i socioeducativa de la FECC