Blog del Departament de Pastoral de l'Escola Cristiana

Consulteu les condicions del curs a Banc Sabadell.

Benvinguts al blog del Departament de Pastoral de la FECC (Fundació Escola Cristiana de Catalunya).


Aquí hi trobareu l'actualitat de recursos, informacions i reflexions referents a l'àmbit de la pastoral educativa de l'Escola Cristiana a Catalunya. Trobareu més material endreçat de forma temàtica a "Vivit. Portal de pastoral educativa".



divendres, 19 de juny del 2020

Canvia la teva força: Mou la noviolència


La Judit és una nena de 5è que arriba plorant al seu tutor. Entre el somiqueig s’endevina el que ha passat: “Aquell nen sempre s’està burlant de mi! M’agradaria ser forta per donar-li una lliçó! Però no puc…”. El tutor se la mira, petita i fràgil al costat del gegant del seu company de classe. I pensa que alguna cosa ha fet malament perquè segueixin pensant que els forts del món són els qui tenen músculs, els qui més criden, els qui posseeixen els diners, la dominació sobre l’altre. Podria, la Judit, descobrir la força de la dignitat, la força de la noviolència, per donar la volta a la situació?
Aquest i altres temes que impliquen diàriament alumnes, mares, pares i comunitat educativa, són tractats a Mou la noviolència, un projecte multimèdia educatiu trilingüe (català, castellà i anglès) que pretén transformar la manera de resoldre conflictes entre individus i grups a través d’activitats pràctiques, de reflexió, de vídeos, jocs, debats, cinefòrums i escenificacions que canviïn la percepció dels participants. Es tracta d’un recorregut per 12 unitats didàctiques —presentades amb vídeos d’animació, i desplegades en 10 capítols cadascuna—, que pren seriosament els conflictes quotidians i globals per traçar un itinerari que ens desposseeixi de prejudicis i violències, i vagi construint-nos sobre noves relacions basades en la lluita contra les injustícies des de la creativitat, la veritat i l’autenticitat de vida.
La proposta presenta temes tant diversos com la opressió i els seus punts febles, els fonamentalismes i com evitar-los, el mite de la violència justiciera que ens envolta arreu, experiències de noviolència a petita i gran escala, noviolència en la societat, en les religions, violència de gènere i gestió de la por... I en concret ofereix una oportunitat única per treballar allò que els currículums educatius no solen incloure: la història de la pau, de grans activistes de la noviolència, homes i dones de tots els temps que els llibres d’història estan oblidant però que amb la força de la dignitat van canviar el món.
Us animem a passejar-vos per la pàgina web www.moulanoviolencia.net, des d’on podeu anar-vos descarregant els materials de manera gratuïta. Aquest portal s’anirà actualitzant amb les últimes entregues durant els propers mesos. D’aquest itinerari podria néixer una nova aventura per regalar al món un futur amb menys violències, amb més eines i capacitats per apoderar la Judit no amb armes ni violències, sinó amb un poder que encara no ha descobert dintre seu.