Blog del Departament de Pastoral de l'Escola Cristiana

Consulteu les condicions del curs a Banc Sabadell.

Benvinguts al blog del Departament de Pastoral de la FECC (Fundació Escola Cristiana de Catalunya).


Aquí hi trobareu l'actualitat de recursos, informacions i reflexions referents a l'àmbit de la pastoral educativa de l'Escola Cristiana a Catalunya. Trobareu més material endreçat de forma temàtica a "Vivit. Portal de pastoral educativa".



dilluns, 23 de novembre del 2020

Cabells de l'Olga. Contes amb valors 13

La Neus té a classe 25 alumnes de primària. Últimament, l’Olga està sempre cansada i deixa d’anar a l’escola. La mare els va a veure per dir-los: l’Olga està molt malalta en un hospital llunyà. No la podran veure, però li podran escriure.

Un dia, el carter porta una carta a la mestra. La mare de l’Olga hi explica que la nena millora i el metge està d’acord que retori a l’escola, però... li han caigut aquells cabells tan bonics! Per això l’Olga no vol tornar a l’escola.

La mestra proposa : –Escriurem a l’Olga.

Tots els infants es posen a dictar la carta i la Júlia la passa a net: Estimada Olga, t’esperem. Ningú no es riurà de tu perquè no tinguis cabells. Segur que tornaran a créixer i seran més bonics que abans. T’estem preparant un sorpresa per a quan vinguis. Torna, Olga, t’enviem molts petons!

L’Olga torna a l’escola, amb un cert temor, un xic pàl·lida i amb el cap cobert amb una graciosa còfia de llana. És el moment de les sorpreses. En Sergi li regala una tortuga, la Núri.... I en Carles? No hi és. Ningú no l’ha vist.

–“Carles, Carles...!”

S’obre l’armari dels estris de la neteja i compareix en Carles, somrient, amb el cap pelat com una bola.

–És la meva sorpresa. He anat a cal barber i li he demanat que m’esquilés per assemblar-me a l’Olga. Farem una cursa. A veure a qui dels dos li creixen els cabells més de pressa.

L’Olga esclata a riure, es treu la còfia de llana del cap i se’n va a seure al seu pupitre.

Ens preguntem:

  • Què et crida més l’atenció dels seus protagonistes? 
  • Quins clixés socials capgira? 
  • Podem fer alguna “sorpresa” capaç d’arrencar un “somriure” a alguna persona que ho necessita?

Ressò bíblic:

Crèixer:

En Carles, per fer costat a l’Olga, es va fer rapar el cap. Si després d’aquesta lectura sents un impuls de solidaritzar-te amb algú que “viu a les fosques”, no cal que et tallis els cabells, però sí que et posis en el lloc del qui vols ajudar i que ressoni amb força en el teu cor la seva demanda:

“Necessito que m’abracis sense ofegar-me, i que m’animis sense empènyer-me. 

Necessito que confiïs en mi sense exigir-me, i que m’ajudis sense intentar decidir per mi. 

Necessito que m’escoltis sense jutjar-me i que opinis sense aconsellar-me”.

ValorsDignitat – Acollida– Comunitat

100 contes amb valors. Recopilació i redacció: Mn. Josep Perich; Il·lustracions: Pere Romagós Planas, mestre d’art; Correcció: Marta  Finazzi, filòloga.