Blog del Departament de Pastoral de l'Escola Cristiana

Consulteu les condicions del curs a Banc Sabadell.

Benvinguts al blog del Departament de Pastoral de la FECC (Fundació Escola Cristiana de Catalunya).


Aquí hi trobareu l'actualitat de recursos, informacions i reflexions referents a l'àmbit de la pastoral educativa de l'Escola Cristiana a Catalunya. Trobareu més material endreçat de forma temàtica a "Vivit. Portal de pastoral educativa".



dimarts, 24 de novembre del 2020

Prega-rock de Nadal 4. "Jesus was an only son", de Bruce Springsteen. La maternitat

Títol: Jesus was an only son (Jesús era fill únic) / Autor: Bruce Springsteen / Àlbum: Devils and dust

Video (clica imatge):

Lletra en català:

Jesús era fill únic, quan pujava al Calvari. La seva mare caminant al seu costat, en el camí on es va vessar la seva sang. 

Jesús era fill únic en els turons de Natzaret.  Quan jeia, llegint els salms del rei David als peus de la seva mare. 

La seva mare resava dorm nen meu, dorm bé, perquè jo estaré al teu costat. Perquè cap ombra ni foscor ni repic de campana, interrompin el teu son aquesta nit.

Al jardí de Getsemaní, va pregar per la vida que mai viuria. Va demanar al seu Pare del cel que apartés el calze de la mort dels seus llavis.

Aquella és una pèrdua que mai es pot recuperar. Un destí que mai es podrà copsar. Una llum que mai trobaràs en cap rostre. Un oceà que mai es pot travessar.

Jesús besà les mans de la seva mare. Xiuxiuejà “Mare, eixuga les teves llàgrimes. Recorda que l’ànima de l’univers va desitjar una paraula que es va fer carn”.

Comentari: L'àngel de la tendresa maternal

La cançó-pregària del “Boss” ens parla d'una relació molt especial: la de Maria amb el seu fill Jesús. Coneixes alguna dona que estigui esperant una criatura? Doncs el temps d’Advent és també el temps de deixar gestar a Déu dins nostre. L’evangelista Lluc ha estat presentat sovint com el pintor de la Mare de Déu, perquè al llarg del seu evangeli i del llibre dels Fets dels Apòstols Maria acompanya a la comunitat de creients. Per viure millor aquests temps d’Advent i Nadal ens convé posar-nos, com proposa Sant Lluc, ben a prop de Maria; participar amb ella de la seva espera que és esperança per a tota la humanitat o pensar-nos com senzill un ajudant en l’hora del part. Estant al costat de Maria estarem també al costat del seu fill, ja sigui en la seva infantesa, mentre aprén els salms del rei David com diu la cançó, o seguint-lo camí del calvari.

 

Treballant la cançó: “Piropejant” a Maria

Hi ha una antiga tradició espiritual entre els cristians que és la recitació o pregària de les lletanies a Maria. Les lletanies són una mena de “piropos”, exaltacions, dedicats a la Mare de Déu a mode de pregària d’intercessió. Algunes vegades es preguen de forma autònoma i d’altres s’afegeixen al rés del rosari. Si feu l’activitat en grup, proposo que cadascú, a partir de la cançó d’en Bruce, pensi i porti al seu cor la figura de Maria i redacti una nova lletania a mode de lloança de la Mare de Déu. Després es poden escriure totes les lletanies en un paper i resar-les acabant amb un Avemaria. També es pot optar per cercar les lletanies “de tota la vida” i resar-les en grup o en solitari.

 

Recurs complementari: Com un nen a la falda de la mare (Sl 131)

En la primera estrofa de la cançó es parla dels salms del rei David, que Jesús deuria haver aprés de ben petit a casa. El salm 131 és, segurament, el que millor expressa la tendresa d'un Déu Pare-Mare.


“Senyor, el meu cor no és ambiciós

ni són altius els meus ulls;

visc sense pretensions de grandeses

o de coses massa altes per a mi.

Jo em mantinc en pau,

tinc l'ànima serena.

Com un nen a la falda de la mare,

així se sent la meva ànima.

Israel, confia en el Senyor

ara i per tots els segles”

(Activitat extreta del llibre "Prega-rock. 33 cançons amb valors". Eloi Aran)