Blog del Departament de Pastoral de l'Escola Cristiana

Consulteu les condicions del curs a Banc Sabadell.

Benvinguts al blog del Departament de Pastoral de la FECC (Fundació Escola Cristiana de Catalunya).


Aquí hi trobareu l'actualitat de recursos, informacions i reflexions referents a l'àmbit de la pastoral educativa de l'Escola Cristiana a Catalunya. Trobareu més material endreçat de forma temàtica a "Vivit. Portal de pastoral educativa".



dimarts, 24 de novembre del 2020

Prega-rock de Nadal 5. "Quan somrius", Josep Thió

Títol: Quan somrius / Autor: Josep Thió / Àlbum: Altres cançons de Nadal

Video (clica imatge):

Lletra:

Ara que la nit s'ha fet més llarga. Ara que les fulles ballen danses al racó. Ara que els carrers estan de festa. Avui que el fred du tants records.

Ara que sobren les paraules. Ara que el vent bufa tant fort. Avui que no em fa falta veure't, ni tan sols parlar. Per saber que estàs al meu costat

És Nadal al meu cor. Quan somrius content de veure'm. Quan la nit és fa més freda. Quan t'abraces al meu cos.

I les llums de colors. M'il·luminen nit i dia. Les encens amb el somriure. Quan em parles amb el cor.

És el buit que deixes quan t'aixeques. És el buit que és fa a casa quan no hi ha ningú. Són petits detalls tot el que hem queda. Com queda al jersei un cabell larg

Vas dir que mai més tornaries. El temps pacient ha anat passant. Qui havia de dir que avui estaries esperant. Que ens trobéssim junts al teu costat

És Nadal al teu cor. Quant somric content de veure't. Quan la nit es fa més neta. Quan m'abraço al teu cos. I les llums de colors. M'il·luminen nit i dia. Les encén el teu somriure. Quan et parlo amb el cor.

Comentari: Quan Déu somriu

La cançó parla d’un retrobament entre persones que havien estat distants i que, en principi, res feia pensar que tornarien a estar juntes i felices. A aquest retrobament, que queda patent en l’escalfor de la relació, les llums de colors o el somriure, en Josep Thió l’anomena Nadal. El que la cançó descriu com una relació personal no dista del que representa el Nadal pels cristians: el retrobament de la humanitat amb un Déu que es fa present en la rialla d’un infant que il·lumina la precarietat del present i dóna escalf d’esperança als més dissortats. Aquesta “altra cançó de Nadal”, parafrassejant el títol de l’àlbum, ens pot remetre a aquesta nova vida “alter-nativa” que s’ofereix amb el naixement de Jesús.

 

Treballant la cançó: Fem un pessebre contemporani!

El pessebre és una tradició cristiana que s’atribueix a Sant Francesc d’Assís, al s.XI, i que ha perdurat fins als nostres dies. Es tracta de recrear plàsticament, sovint amb figures, els evangelis sobre el naixement de Jesús. Ara bé, amb el pas del temps s’hi ha anat afegint personatges entranyables propis de cada cultura i país intentant fer-lo més contemporani i proper a nosaltres. Una bona manera de treballar la cançó seria fer un “altre pessebre de Nadal”, on ens preguntem en quina altra periferia naixeria avui Jesús, a quins personatges marginals (com ho eren els pastors en la seva època perquè no podien guardar el descans jueu del dissabte) se’ls anunciaria la bona nova, quins serien els savis que el vindrien a adorar, o quin senyal seguirien.

 

Recurs complementari: Nadal ets tu (Dennis Loren L.C.)

Nadal ets tu, quan decideixes néixer de nou cada dia i deixar entrar Déu en la teva ànima.

El pi de Nadal ets tu, quan resisteixes vigorós als vents i dificultats de la vida.

Els adorns de Nadal ets tu, quan les teves virtuts són colors que adornen la teva vida.

La campana de Nadal ets tu, quan crides, congregues i busques unir.

Ets també llum de Nadal, quan il·lumines amb la teva vida el camí dels altres amb la bondat, la paciència, alegria i la generositat.

Els àngels de Nadal ets tu, quan cantes al món un missatge de pau, de justícia i d'amor.

L'estrella de Nadal ets tu, quan condueixes algú a la trobada amb el Senyor.

Ets també els reis Mags, quan dónes el millor que tens sense importar a qui.

La música de Nadal ets tu quan conquereixes l'harmonia dins teu.

El regal de Nadal ets tu, quan ets de veritat amic i germà de tot ésser humà.

La targeta de Nadal ets tu, quan la bondat està escrita a les teves mans.

La felicitació de Nadal ets tu, quan perdones i reestableixes la pau, tot i que pateixis.

El sopar de Nadal ets tu, quan sadolles de pa i d'esperança al pobre que està al teu costat.

Tu ets, sí, la nit de Nadal, quan humil i conscient, reps en el silenci de la nit al Salvador del món sense sorolls ni grans celebracions; tu ets somriure de confiança i de tendresa, a la pau interior d'un Nadal perenne que estableix el Regne dins teu.

Un molt Bon Nadal per a tots els que s'assemblen al Nadal!.


(Activitat extreta del llibre "Prega-rock. 33 cançons amb valors". Eloi Aran)