Blog del Departament de Pastoral de l'Escola Cristiana

Consulteu les condicions del curs a Banc Sabadell.

Benvinguts al blog del Departament de Pastoral de la FECC (Fundació Escola Cristiana de Catalunya).


Aquí hi trobareu l'actualitat de recursos, informacions i reflexions referents a l'àmbit de la pastoral educativa de l'Escola Cristiana a Catalunya. Trobareu més material endreçat de forma temàtica a "Vivit. Portal de pastoral educativa".



dimarts, 26 de maig del 2020

Celebrar la COVID19


D’acord, és tota una provocació dir que un mal es pot celebrar, més encara quan es tracta d’una pandèmia global. Seria afirmar-nos com masoquistes i presentar una divinitat castigadora que es complau en els nostres errors per corregir-nos amb dolor. De fet, qualsevol intent de raonar, treure’n un aprenentatge vital, o explicar el sentit del que hem viscut en aquesta pandèmia (per molt recomanable, lloable i necessari que sigui intentar-ho) pot acabar esdevenint una mena de celebració encoberta del sense-sentit; un fatalisme devot que sovint trobem expressat en dites populars com ara “No hay mal que por bien no venga”, “Déu tanca una porta, però obre una finestra”, “Per presumir cal patir” o, des d’una òptica mercantilista, “què he guanyat jo amb tot plegat?”... sense tenir en compte o oblidar que aquest “guany” ha comportat “pèrdues” que, com la pols, amaguem sota la brillant catifa de les oportunes novetats.

No podem tornar a l’escola “com si no hagués passat res”. Tampoc hi podem tornar recopilant festivament un aprenentatge merament egocèntric que se centri en el desenvolupament de les pròpies fortaleses; com ara el descobriment de noves eines telemàtiques, la millora de l’estabilitat emocional gràcies a tècniques meditatives diverses, l’enfortiment de vincles amb persones que em transmeten seguretat, que “junts ho podem tot”, etc. Com “Escola Cristiana”, potser el més honest és retornar a l’escola posant l’atenció i tots els sentits en la realitat de les creus que hem carregat a les espatlles. Unes creus individuals que tenen noms propis. Des dels companys de claustre que han perdut la feina o els ingressos, els infants i joves que han pres contacte amb la pèrdua d’una persona estimada per primer cop, pares i mares que han patit la malaltia o, obrint la mirada més enllà de la comunitat educativa, tanta gent que ha quedat, ara, encara més silenciada.

I, malgrat tot, celebrem!. No és, només, que estiguem contents de retrobar-nos a l’escola, que també!, sinó que “els cristians som molt de la festa”. Per això fem festa cada diumenge, per això celebrem també un dia del fundador/a i del carisma propi de l’escola, per això guarnim els passadissos i les aules pels temps litúrgics, etc. No celebrem la COVID-19, com no celebrem els mals del món, sinó que els combatim. Celebrem que l’Amor és més fort que la mort (Is 25,6a.7-9); que Jesús ens ha preparat una estada a la casa del Pare (Jn 14,1-3); que, amb Crist, hem retrobat tot allò que el món dóna per perdut (Lc 15); que som estimats sense merèixer-nos-ho (1Jn 3,16) i, tot celebrant, fem visible allò de “estigueu sempre a punt per donar raons de la vostra esperança” (1Pe 3,15).

Arran d’aquestes paraules, l’Escola Cristiana vol facilitar un retorn amb sentit esperançat a l’escola proposant una celebració amb els alumnes. En el document adjunt trobareu ajudes per poder dur-ho a terme.

Eloi Aran Sala,
Cap d’àrea pastoral i socioeducativa de la FECC.

PS: Es poden compartir i fer arribar més recursos per a la celebració de tornada a l’escola enviant un correu amb els materials adjunts a earan@fecc.cat. Aquests recursos, en la mesura que es consideri adient, seran publicats al blog i/o al butlletí de pastoral.