Blog del Departament de Pastoral de l'Escola Cristiana

Consulteu les condicions del curs a Banc Sabadell.

Benvinguts al blog del Departament de Pastoral de la FECC (Fundació Escola Cristiana de Catalunya).


Aquí hi trobareu l'actualitat de recursos, informacions i reflexions referents a l'àmbit de la pastoral educativa de l'Escola Cristiana a Catalunya. Trobareu més material endreçat de forma temàtica a "Vivit. Portal de pastoral educativa".



diumenge, 10 de maig del 2020

Pastoral educativa postpandèmica

D’acord, encara és d’hora per parlar d’una etapa “postpandemia” quan estem em ple procés d’un desconfinament que es preveu llarg i progressiu amb afectacions a l’arrencada del proper curs, ja al setembre. És d’hora, però convé no fer tard. Per aquesta raó va tenir lloc el passat dimecres el primer webinar de l’àrea pastoral de l’Escola Cristiana: Pastoral educativa en temps d’icertesa. Reptes pastorals postpandèmics. La inscripció al webinar, que en 24 hores ja havia superat les 92 inscripcions, denotava que l’acció i l’interés de la pastoral educativa estava ben viva malgrat els dubtes que jo tenia de poder restar eclipsada per l’urgència de resposta acadèmica, o també per l’emergència econòmica i social, dels centres educatius.  

Per emprar una imatge comestible, el webinar es va plantejar a mode “d’entrepà de pregària”, a l’inici i al final, amb dues preguntes a mode de “pernil i formatge” (la enjundia): què he fet la pastoral educativa durant el temps de confinament i què es pot intuir sobre la seva acció un cop finalitzada la pandèmia. Les estones de pregària es plantejaven des d’un lloc concret: l’interior i l’exterior de la Rothko Chapel (Houston, USA) per tal de dotar d’un escenari prou escaient per a l’entrada i la sortida del webinar tot vinculant-ho amb dues expressions artístiques: els quadres de Mark Rothko i l’escultura Obelisc Trencat de Barnett Newman en homenatge a Martin Luther King. Un convit per passar de la foscor del present al lluminós somni del Regne, que “també ja és aquí”.

Referent a la primera pregunta del webinar, què ha fet la pastoral educativa en temps de confinament, cal agrair, d’entrada, les institucions educatives que varen respondre a la crida de petició de materials per mostrar les bones pràctiques en aquests temps. Amb aquest agraïment, també una petició de disculpa per no haver pogut posar tot el material de què disposava atès el límit temporal del webinar i la opció personal per intentar cercar la màxima pluralitat de materials i tipus d’institucions educatives. Aquestes bones pràctiques es van aplegar en tres apartats: Manteniment (i reinvenció!) de l’acció pastoral programada; Celebració de la Setmana Santa, el carisma institucional o diades pròpies del país (Sant Jordi i Mare de Déu de Montserrat); Acompanyament de la comunitat educativa, tant des de la vessant solidària de la pròpia institució com l’acompanyament espiritual.

En la segona part del webinar, que intenta respondre a què ha de fer la pastoral educativa postpandèmica, hi havia un primer marc d’entrada sobre possibles respostes a través de tres articles d’autors referents (La pregunta que ens espera, de Josep Maria Lozano; l’entrevista a l’Oriol Quintana; La inevitable recomposició del catolicisme, de Miquel Calsina), per passar a presentar cinc possibles aprenentatges pendents: Aprendre a no apagar el ble que vacil·la; Aprendre a acompanyar en el dol i la malaltia; Aprendre a muntar “hospitals de campanya”; Aprendre a pensar/comunicar el “ciber-cristianisme”; i Aprendre a evangelitzar “en color verd”. Podeu veure el webinar al Canal de Youtube de la FECC i podeu descarregar la presentació amb els seus enllaços aquí.

Finalment, restant a l’espera de l’enquesta d’avaluació, cal agrair a tots els participants i les seves preguntes. L’acció del departament de pastoral de l’Escola Cristiana, per exemple pel que respecta a l’oferiment de formacions, estarà atenta a les qüestions que han anat sorgint arran d’aquest webinar.

Eloi Aran,
Cap d’àrea socioeducativa i pastoral de la FECC