Blog del Departament de Pastoral de l'Escola Cristiana

Consulteu les condicions del curs a Banc Sabadell.

Benvinguts al blog del Departament de Pastoral de la FECC (Fundació Escola Cristiana de Catalunya).


Aquí hi trobareu l'actualitat de recursos, informacions i reflexions referents a l'àmbit de la pastoral educativa de l'Escola Cristiana a Catalunya. Trobareu més material endreçat de forma temàtica a "Vivit. Portal de pastoral educativa".



diumenge, 5 d’abril del 2020

R2-D2. Recuperar el Relat per Discernir amb els Dissortats


D’acord, el robot de la saga cinematogràfica Star Wars R2-D2 potser no sembla, d’entrada, el personatge més escaient a tenir present aquest dies de Setmana Santa en confinament pel COVID-19. Així i tot, em val com excusa per dedicar unes línies sobre la vivència d’aquestes festes des de l’Escola Cristiana. “R2-D2” poden ser les sigles de qualsevol cosa però, per a nosaltres, poden ser una invitació a una regla mnemotècnica molt senzilla: 2R+2D, Recuperar el Relat per Discernir amb els Dissortats. Anem per parts.

Recuperar el Relat

En un ambient educatiu immers en les proclames dels gurus de la innovació pedagògica, els anglicismes i les sigles ocurrents, val la pena manllevar el nom d’aquest robot d’un dels grans relats seculars de les pantalles per fer esment del nostre gran relat: La Passió, Mort i Resurrecció de Jesucrist. Certament, aquests dies podem visionar els nou capítols de la nissaga d’Star Wars com un exercici merament evasiu, i ens ocuparà una bona estona de lleure familiar - fins i tot podem fer broma entre el fet de dur mascaretes com qui es posa la màscara de Lord Wader! -, però seria una llàstima no aprofitar la situació de confinament familiar en sentit invers: evitar els relats evasius per entomar amb tota la família el relat d’un Déu que s’encarna, s’abaixa, es fa esclau i dóna la vida per nosaltres (Fp 2), i com aquest relat ens configura en la nostra manera de fer, sentir i actuar.

Discernir amb els Dissortats

Els relats no són neutres. Deia el filòsof L. Wittgenstein que els límits del nostre llenguatge són els límits del nostre món. Recuperar el relat de la Pasqua és més que recordar un personatge històric, és ampliar l’espai del possible, és obrir l’horitzó d’un espai compartit, és obrir-se a l’utopia de l’Evangeli expressada en dos textos fonamentals: el Sermó de la Muntanya (Mt 5 i 6) i el Judici Final (Mt 25) com pedres fonamentals des d’on construir el Regne de Déu o “un món com Déu mana”. A la saga cinematogràfica de Star Wars, per seguir amb la semblança, hi ha la continuïtat del relat de “la resistència”. El relat de la Passió és dissemblant al de Star Wars perquè fa un pas més: el de l’Esperança, que es fonamenta en allò que no compta (ni té "poders especials" o prové d'una "nissaga JEDI"), la pedra refusada, l’ovella perduda... els dissortats de la història. La família té una gran tasca educativa en aquests dies on no hi ha tasques virtuals per part de la comunitat docent confinada, i és acompanyar als més joves als marges per rellevar els cirineus que carreguen amb les creus contemporànies, ja sigui als hospitals, les llars d’avis o a casa mateix.

Finalment, uns breus “avisos parroquials”. Avui és Diumenge de Rams. En situacions no alarmistes, hauríem anat a fer la benedicció dels palmons a la plaça per, tot seguit, entrar a l’església i escoltar el relat de la Passió. Hi ha eines per poder viure el Diumenge de Rams en el nostre context de confinament familiar. L’Escola Cristiana n’ha fet un bon recull en el lloc web Setmana Santa en família, que s’anirà actualitzant al llarg d’aquests dies. Si aneu a la pestanya de Diumenge de Rams trobareu pautes que ofereixen bisbats, el SIC (Secretariat Interdiocesà de Catequesi) o diferents ordes religioses i docents de diverses escoles. Potser avui és un bon dia per fer un taller de manualitats familiar i construir el nostre propi palmó, penjar-lo al balcó, veure plegats el documental animat infantil “La Puput, història de la Pasqua” i fer una pregària mentre pintem els dibuixos d’en Roger Torres sj. Que tingueu una molt bona Setmana Santa!

Eloi Aran,
Cap d’àrea pastoral i socioeducativa de la FECC
(Vegeu article anterior: L’escola cristiana futurista)



(Nota: El nostre "R2-D2" no ens mostra un holograma, sinó les ferides vives del Ressuscitat)