Blog del Departament de Pastoral de l'Escola Cristiana

Consulteu les condicions del curs a Banc Sabadell.

Benvinguts al blog del Departament de Pastoral de la FECC (Fundació Escola Cristiana de Catalunya).


Aquí hi trobareu l'actualitat de recursos, informacions i reflexions referents a l'àmbit de la pastoral educativa de l'Escola Cristiana a Catalunya. Trobareu més material endreçat de forma temàtica a "Vivit. Portal de pastoral educativa".



dilluns, 19 d’octubre del 2020

Àguila reial. Contes amb valors 2

Un home va trobar un ou d’àguila. Se l'endugué i el posà a la niera del galliner de casa seva. L'aguiló fou covat i va créixer amb la llocada de pollets. Durant tota la seva vida, l’àguila va fer el mateix que feien els pollets, pensant que era un pollet. Esgarrapava la terra cercant cucs i insectes... Fins i tot feia anar les ales i volava uns metres, com ho fan els pollastres.

Van passar els anys i l’àguila es féu vella. Un dia va veure, molt enlaire, en el cel net, una au magnífica que amb elegància i majestuosament flotava entre els corrents d'aire i amb prou feines feia anar les seves poderoses ales daurades.

La vella àguila mirava admirada cap amunt. "Què és això?” va preguntar a una gallina que hi havia al seu costat. "És l'àguila, el rei dels ocells", respongué la gallina. "Però no hi pensis. Tu i jo som diferents d'aquesta". I l’àguila no hi va tornar a pensar. Va morir pensant que era una gallina de corral.

Ens preguntem:

  • Quin fou l’error de la vella àguila? 
  • Coneixem persones a qui els ha passat quelcom semblant? 
  • Què podem fer en el nostre col·lectiu o personalment per assumir la nostra responsabilitat?

Ressò bíblic:

  • Mateu 4,12-23 (“Us faré pescadors d’homes”) 
  • Mateu 10, 7-14 (“Cureu malalts, ressusciteu morts...”) 
  • Mateu 28,1-10 (Anunci de la Resurrecció a unes dones) 
  • 1Corintis 12,4-11.27-31 (diversitat de carismes) 
  • Èxode 4,10-17 (“Jo no sé parlar...”)
Crèixer:

Sovint trobem persones ineptes, fins i tot acomplexades, a l’hora d’afrontar les adversitats. Sovint han  tingut una infància on se’ls ha parat els peus: “No ho facis que ja ho faré jo”, “no ho toquis que ho trencaràs”... Missatges que et fan creure  incompetent.

     Hem de tenir clar que ningú no ens pot fer sentir inferiors sense el nostre consentiment. Quan un en pren consciència sense complexos, ha de prendre la iniciativa. “El que ofega algú no és caure al riu, sinó mantenir-s’hi submergit”, ens dirà Paulo Coelho.

Sabem delegar i donar responsabilitats? Sovint ens traeix el pensament que, si ho faig jo mateix, es farà més ràpid i quedarà millor. Pot ser que sigui veritat, però a la llarga  estem creant “gallines de corral” i no protagonistes compromesos. Quanta raó tenia Martí Luther King: 

 “No em preocupa el crit dels violents, dels corruptes, dels deshonestos, dels que no tenen ètica. El que més em preocupa és el silenci dels bons”

     El mateix Jesús de Natzaret féu confiança, malgrat les repetides “patinades”, a 12 persones que avui no aprovarien el graduat escolar.

Valors: Creativitat – Confiança - Resiliència

100 contes amb valors. Recopilació i redacció: Mn. Josep Perich; Il·lustracions: Pere Romagós Planas, mestre d’art; Correcció: Marta  Finatzi, filòloga.