Blog del Departament de Pastoral de l'Escola Cristiana

Consulteu les condicions del curs a Banc Sabadell.

Benvinguts al blog del Departament de Pastoral de la FECC (Fundació Escola Cristiana de Catalunya).


Aquí hi trobareu l'actualitat de recursos, informacions i reflexions referents a l'àmbit de la pastoral educativa de l'Escola Cristiana a Catalunya. Trobareu més material endreçat de forma temàtica a "Vivit. Portal de pastoral educativa".



divendres, 9 d’octubre del 2020

Pinotxo, comentari i activitats a la pel·lícula amb Assumpta M. i Montserrat C.

La pel·lícula Pinotxo es basa en un conte que Carlo Collodi va escriure el 1881 i que es publicava setmanalment en un diari infantil, capítol a capítol. La història narra la vida d’en Geppetto, un vell fuster, l’obra sublim del qual és una marioneta en forma de nen. Tant orgullós n’està de la seva titella/infant que somia que un dia esdevingui un nen de debò. A aquest empeny s’hi dedicarà de ple, en cos i ànima. Pinotxo, per la seva banda, només ha de seguir la veu de la seva consciència i fer el bé. Què difícil li resulta, emperò! Cal que sigui veraç i no digui mentides, cal que sigui lliure per actuar i responsable per acceptar la conseqüència dels seus actes. Quan tot això ho aprengui i la seva vida sigui de servei als altres esdevindrà un noi de veritat.


A la pel·lícula de 1940 Pinotxo, li ha sortit un remake en ple 2020. La proposta de Matteo Garrone, en aquest any d’incertesa i pandèmia és estrena ara mateix en els cinemes. L’estètica és totalment diferent al clàssic però en conserva tota la seva essència. Val la pena tanmateix veure o reveure el Pinotxo de Disney (1940) de Ben Sharpsteen i altres, on es mostra estupendament i de forma pedagògica els valors que hem esmentat més amunt.

Entre les dues pel·lícules han passat 80 anys però de les dues se’n poden treure valors que ens serveixen avui. Cadascuna serà recordada per diferents escenes memorables.


ACTIVITATS

1.Pinta les figures d’en Pinotxo, Geppetto, Pepet Grill, que trobareu per Internet.

2. Cerca una frase sobre la veritat i dir per què t’ha agradat.

3. Elabora, amb cartolina, una marioneta i explicar una història mentre es fa moure.

4. Canvia el conte. Si en contes de trobar-se amb la guineu i el gat, en Pinotxo s’hagués trobat amb ........................ què hagués passat?

5. Comenta la frase “La veritat us farà lliures”.


Assumpta Montserrat i Montserrat Claveras.

Autores del llibre Una vida de cinema, amb més de 100 pel·lícules per al diàleg.

Doctores en Comunicació i Història de l’Art, respectivament.