Blog del Departament de Pastoral de l'Escola Cristiana

Consulteu les condicions del curs a Banc Sabadell.

Benvinguts al blog del Departament de Pastoral de la FECC (Fundació Escola Cristiana de Catalunya).


Aquí hi trobareu l'actualitat de recursos, informacions i reflexions referents a l'àmbit de la pastoral educativa de l'Escola Cristiana a Catalunya. Trobareu més material endreçat de forma temàtica a "Vivit. Portal de pastoral educativa".



dimarts, 13 d’octubre del 2020

Àguila sàvia. Contes amb valors 1

L’àguila és l’au que té més longevitat. Pot arribar a viure 70 anys. Per aconseguir aquesta edat, als 40 ha de prendre una difícil decisió, ja que no aconsegueix atrapar les preses de les quals s’alimenta. Les seves urpes són compactes i inflexibles; el bec, llarg, punxegut, corbat i apuntant cap al pit; les ales, velles i pesades ; i les plomes, grosses. Se li fa molt difícil de volar!

Llavors, l’àguila només té dues alternatives: morir o afrontar un dolorós procés de renovació que durarà 150 dies. Aquest procés consisteix a volar fins al punt més alt d’una muntanya per construir-hi un niu a prop d’una paret rocosa on no tingui necessitat de volar i quedar-s’hi.  Després, l’àguila comença a colpejar la paret amb el bec fins que aconsegueix arrencar-se’l i només ha d’esperar que li’n creixi un de nou, amb el qual es desprendrà de les ungles. Quan les ungles li comencin a néixer, amb aquestes començarà a llevar-se les plomes velles. Després de cinc mesos, ja pot sortir cap a un vol renovat i... viure 30 anys més!

Ens preguntem:

  • Què aprenem de l’àguila? 
  • Com afrontem els handicaps al llarg de la vida? 
  • Què ens reclama personalment i socialment?

Ressò bíblic:

  • Mateu 5,29-30 (“Si l’ull dret t’és ocasió de pecar”)
  • Marc 10,17-31(El jove ric)
  • Romans 6,6-14 (“...el nostre home vell ha estat crucificat”)
  • 2Corintis 4,7-15 (Portem la mort i la vida de Jesús en el nostre cos)
  • Ezequiel 11,19-21 (“...trauré d’ells aquest cor de pedra”)

Créixer:

  • Arrencant de soca-rel les nostres “ungles”. Sí, aquella agressivitat que es projecta amb la mirada, amb la ironia sarcàstica, amb l’assetjament psicològic... i naixeran noves ungles però “tendres”!
  • Colpejant el nostre “bec” fins a arrencar-lo. Sí, aprendre més a escoltar que no pas “xerrar pels descosits”... i en naixerà un nou bec però “tendre”!
  • Llevant les nostres “plomes”. Sí, treure’m de sobre la màscara de l’aparença, la superficialitat, l’engany... i en naixeran noves plomes però de “tendresa”.

 “No ploris pel que has perdut, lluita pel que et queda. No ploris pel que ha mort, lluita pel que ha nascut en tu. No ploris pel qui ha marxat, lluita pel qui està amb tu. No ploris pel qui t’odia, lluita pel qui t’estima. No ploris pel teu passat, lluita pel teu present. No ploris pel teu sofriment, lluita per la teva felicitat”. (Papa Francesc)  

Valors: Esforç – Discerniment -  Resiliència

100 contes amb valors. Recopilació i redacció: Josep Perich; Il·lustracions: Pere Romagós Planas, mestre d’art; Correcció: Marta  Finatzi, filòloga.