Blog del Departament de Pastoral de l'Escola Cristiana

Consulteu les condicions del curs a Banc Sabadell.

Benvinguts al blog del Departament de Pastoral de la FECC (Fundació Escola Cristiana de Catalunya).


Aquí hi trobareu l'actualitat de recursos, informacions i reflexions referents a l'àmbit de la pastoral educativa de l'Escola Cristiana a Catalunya. Trobareu més material endreçat de forma temàtica a "Vivit. Portal de pastoral educativa".



divendres, 30 d’octubre del 2020

Mostra de Cinema Espiritual de Catalunya 2020, ja està aquí!

Entre el 15 al 30 de novembre arriba la XVII Mostra de Cinema Espiritual de Catalunya. La proposta d’aquest nou curs porta en total 32 pel·lícules que s’emetran a través de tot el territori català i a més a més, algunes d’elles a través de les plataformes digitals. A més a més, la Mostra arriba un any més als centres penitenciaris de Catalunya i als centres educatius de justícia juvenil, en el marc de les activitats per a la reinserció de la Secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima del Departament de Justícia. 

Es tracta d’una ocasió especial per posar en valor la presència de l’espiritualitat en la cultura audiovisual. Tanmateix suposa, una oportunitat fer visibles les diferents manifestacions religioses i espirituals i contribuir a afavorir el diàleg interreligiós i la cohesió social. Entre els organitzadors, destaca la Direcció General d’Afers Religiosos del Departament de Justícia que compta amb l’assessor i crític de cinema Espiritual de l’Església de Barcelona, Mn. Peio Sánchez. 

La Mostra en context de crisi sanitària

Enguany, la Mostra s’emmarca en la situació de crisi sanitària global a causa de la Covid-19. En aquest context, «l’organització de la Mostra ha estat un repte complex i alhora estimulant», asseguren des del departament d’Afers Religiosos. Segons assenyalen, «si un dels lemes del festival és mostrar el cinema com a eina de compromís i reflexió, aquesta consigna pren ara un significat especial. En aquests moments que estem vivint, redoblem l’aposta per la cultura com a bé essencial, especialment el cinema».  

Temàtica sobre Laudato Si’

Tal com expressen des d’Afers Religiosos, «la pandèmia ens ha d’esperonar a repensar “la nostra casa comuna” i fer-la més habitable». Per això, s’ha volgut sumar a la commemoració del cinquè aniversari de l’encíclica social i ecològica Laudato Si’ del papa Francesc, que clama per «un món més fratern i més sostenible». D’aquí sorgeix la iniciativa del cicle Ecologia i espiritualitat, amb pel·lícules que conviden a la reflexió sobre quin model de planeta volem des del punt de vista de la sostenibilitat ecològica i productiva, els drets humans i el respecte mutu.

El cinema a les plataformes digitals

Amb el propòsit d’arribar i facilitar l’accés a la Mostra al públic que ho desitgi, aquesta edició a més de retransmetre’s a les sales com s’ha fet tradicionalment, aquest any comptarà amb una part de la programació online. Aquesta versió en línia es farà a través de la Sala Virtual Verdi així com, de la plataforma FilminCAT. Suposarà un nou canal de cinema espiritual. Tota la programació està detallada al web de la Mostra de Cinema Espiritual de Catalunya.

  • A la Sala Virtual de Verdi s’emetran especialment pel·lícules dels directors Olivier Nakache i Éric Toledano, entre els quals destaquen les pel·lícules: Samba, C’est la vie! i Especials. També d’altres com El collar rojo o Dios mío, ¿pero qué te hemos hecho… ahora?, Salvar o morir.
  • A la plataforma de Filmin les pel·lícules aniran organitzades en quatre blocs temàtics: La culpa i el perdó, amb personatges que cerquen la redempció; Dilemes espirituals. Quan la vida et posa reptes; La mort i la vida. Prendre consciència de la nostra existència; Personatges entre el cel i la terra. Vivències inspiradores. Així, en aquests blocs s’hi trobarà un gran ventall de pel·lícules entre les quals destaquen algunes com:Million Dollar Baby (2004), En un món millor (2010); L’oficial i l’espia (2019); Inch’Allah (2012); Tots els Camins de Déu (2014); Clash (2016); Especials (2019); La pesca del salmó al Iemen (2011); la saga dels Tres Colors de Krzysztof KieslowskiGuanyar al vent (2016); Silenci (2016); The Rider (2017), entre moltes altres. És de destacar, també, en el bloc “entre el cel i la terra”  la serie televisiva completa Descalç sobre la terra vermella, d’Oriol Ferre
  • (Seguir llegint)