Blog del Departament de Pastoral de l'Escola Cristiana

Consulteu les condicions del curs a Banc Sabadell.

Benvinguts al blog del Departament de Pastoral de la FECC (Fundació Escola Cristiana de Catalunya).


Aquí hi trobareu l'actualitat de recursos, informacions i reflexions referents a l'àmbit de la pastoral educativa de l'Escola Cristiana a Catalunya. Trobareu més material endreçat de forma temàtica a "Vivit. Portal de pastoral educativa".



dimarts, 18 de maig del 2021

Cors distants. Contes amb valors 29

El mestre preguntà als seus deixebles:

—Per què la gent crida quan s’enfada?

Cap resposta satisfeia el mestre. Aquest s’explicà:

—Quan dues persones estan enfadades, els seus cors s’allunyen molt. Per superar aquesta distància, han de cridar per poder-se escoltar. Com més enfadats estiguin, més fort hauran de cridar per escoltar-se l’un a l’altre a través d’aquesta distància tan gran.

Després, el mestre els preguntà:

—Què passa quan dues persones s’enamoren? No criden sinó que parlen amb suavitat, perquè els seus cors són molt a prop. La distància és molt petita. S’enamoren encara més? Ja no parlen, tan sols xiuxiuegen i s’apropen encara més en el seu amor. Finalment, ni tan sols necessiten xiuxiuejar, es miren i això és tot. Així és com estan a prop dues persones que s’estimen.

Ens preguntem:

  • La resposta del mestre és encertada? Per què? 
  • Sovinteja el “diàleg de sords”? Per què? 
  • Com podem donar importància al silenci, al “saber estar”?

Ressò Bíblic:

Crèixer:

He tingut la sort de poder seure a taula amb els monjos de Solius (Girona). T’adones com n’és d’expressiu, fer-ho en silenci. Els detalls més insignificants prenen un relleu fora de sèrie. Un apropar el pa o la gerra d’aigua al veí, un somriure agraït, desparar taula, una benedicció, escoltar música o una lectura... Tot aquest llenguatge no verbal cala en la fibra sensible de cadascú i fa que es pugui assaborir un clima fratern, per no dir sagrat, difícil d’imaginar des de l’exterior. Surts del monestir i poses la ràdio o la televisió. Si enganxes segons quina tertúlia, s’hi escenifiquen uns combats dialèctics eixordadors en els quals ningú escolta ningú, sinó que tots esperen ficar-se a la conversa a cops de colze i trepitjant-se. Els sembla que aquest format els farà guanyar audiència. Mai reconeixeran la crispació i l’alteració de l’estat d’ànim que creen en els radiooients o teleespectadors. Certament, la societat no s’ha de convertir en un gran monestir, però sí que a tots ens faria bé passar uns dies en una comunitat monàstica. En un primer moment, el silenci ens podria aparèixer com una molèstia, una privació inútil i avorrida. Però si aconseguim superar aquest hàndicap, descobrirem embadalits com el silenci es fa paraula agraïda i revela una presència amiga altament humanitzadora.

ValorsAcollida - Diàleg – Silenci

100 contes amb valors. Recopilació i redacció: Mn. Josep Perich; Il·lustracions: Pere Romagós Planas, mestre d’art; Correcció: Marta  Finazzi, filòloga.