Blog del Departament de Pastoral de l'Escola Cristiana

Consulteu les condicions del curs a Banc Sabadell.

Benvinguts al blog del Departament de Pastoral de la FECC (Fundació Escola Cristiana de Catalunya).


Aquí hi trobareu l'actualitat de recursos, informacions i reflexions referents a l'àmbit de la pastoral educativa de l'Escola Cristiana a Catalunya. Trobareu més material endreçat de forma temàtica a "Vivit. Portal de pastoral educativa".



divendres, 4 de juny del 2021

"Barcelona al carrer", ExpoCorpus al MDB amb visita pels carrers i taller per escoles

EXPOSICIÓ: BARCELONA AL CARRER. Veure i ser vist. La processó de Corpus.

Museu Diocesà de Barcelona – Casa de l’Almoina. A partir del dijous 3 de juny de 2021

El Corpus Christi és una de les celebracions més antigues i lluïdes que al llarg de la història s’han celebrat a la ciutat, a la qual sempre ha estat convidada a participar tota la ciutadania. Coincidint amb aquesta festivitat i immersos les celebracions dels 700 anys de la primera processó de Corpus documentada a Barcelona –que duraran fins finals del 2021- el Museu Diocesà de Barcelona inaugura l’exposició titulada “BARCELONA AL CARRER. Veure i ser vist. La processó de Corpus”, de la quan en són comissaris Amadeu Carbó i Nil Rider.

A través d’una acurada selecció d’algunes de les obres més importants de la col·lecció del Museu, ens aproparem a aquesta festivitat, la seva llarga història i la manera com, des d’època medieval, les seves processons –que variaran el recorregut en diverses ocasions al llarg de 700 anys- han convocat tota la societat barcelonina a sortir al carrer per participar en elles, sempre de manera endreçada i en l’ordre de precedència que correspon: dels orbs, contrets e spunyats, al Consell de Cent, el comte i el bisbe, cadascú va al seu lloc.

L’exposició també recull i té en compte elements del patrimoni immaterial com l’Ou com balla, la presència d’entremesos festius com els gegantons del Pi, una col·lecció de figures de plom per jugar a la processó i una taula policromada d’autor desconegut on apareix representat el seguici processional de l’any 1793.

En la mostra també s’inclou un petit espai dedicat a “La peça convidada”, on està previst que al llarg de l’any es mostrin temporalment –per períodes d’uns 4 mesos- peces, objectes o documents que complementin els continguts de l’exposició, atansant-nos al Corpus en altres indrets o a singularitats d’aquesta solemnitat. Les primeres peces convidades procedeixen del Fons Amades de la Direcció General de Cultura Popular, i posen en valor la literatura de canya i cordill.

Com a epíleg el recull de fotografies de l’autor Guillem F. Gel ens mostra com van ser les celebracions del Corpus 2020, un any marcat per la pandèmia i els confinaments. A banda, també un recull de documents, originals i bibliogràfics entorn de la festa i la processó al llarg de la història.

VISITA: 

Durant la visita guiada explicarem que des del segle XIV (1320), a partir del pontificat d'un bisbe molt important que hi va haver a Barcelona anomenat Ponç de Gualba, la festa del Corpus i la seva processó cada any crida tots els barcelonins a inundar els carrers de la ciutat per celebrar la festa de l'Eucaristia. En ella es podien trobar tots els estaments acompanyant el seguici al voltant de la custòdia, un objecte litúrgic que justament té el seu origen en aquesta festivitat, precisament per custodiar la forma durant la processó pels carrers de Barcelona. 

TALLER:

És costum en les grans festivitats com el Corpus Christi guarnir els carrers de manera temàtica amb pètals de colors. Aquestes catifes tan espectaculars i vistoses com efímeres, antigament també servien per refrescar l'ambient i fer-lo més respirable, però la seva funció principal és honorar el pas de la processó de Corpus i la custòdia que conté l'Eucaristia, que és el centre de la festa.
Després de la visita a l'exposició, proposem als grups fer una catifa temàtica de Corpus (ou com balla, custòdia, Eucaristia...), de manera individual de papers de colors que es podran endur a casa en acabar l'activitat (els més petits) o bé fer la catifa de serradures tenyides en grup/equip (els més grans), que si bé no tindrà la mateixa olor que una autèntica catifa floral, si ens permetrà contemplar l'impacte visual d'aquest art efímer tan popular.

Per acordar horari de visita i taller els grups haurien de reservar a museudb@arqbcn.cat o bé trucant el telèfon 932701017 de 9 a 13h de dilluns a divendres (a l'atenció de Joana Alarcón)