Blog del Departament de Pastoral de l'Escola Cristiana

Consulteu les condicions del curs a Banc Sabadell.

Benvinguts al blog del Departament de Pastoral de la FECC (Fundació Escola Cristiana de Catalunya).


Aquí hi trobareu l'actualitat de recursos, informacions i reflexions referents a l'àmbit de la pastoral educativa de l'Escola Cristiana a Catalunya. Trobareu més material endreçat de forma temàtica a "Vivit. Portal de pastoral educativa".



dilluns, 14 de juny del 2021

Cullera del cel. Contes amb valors 31

Un savi volgué fer un viatge al més enllà per veure com s’hi diferenciaven els bons dels dolents.

Primer visità l’infern. El veié com un gran banquet de gent desesperada. Les taules, ben parades, eren plenes de plats deliciosos. El condemnats havien de fer servir unes culleres enormes d’un parell de metres. Cadascú pretenia portar el menjar a la boca amb la cullera, però li queia per tots els costats. Tots estaven furiosos, cridaven, xisclaven de fam i blasfemaven.

Després pujà al cel. Sorprenentment, hi va veure grans taules amb plats gustosos. Aquells benaventurats també feien servir culleres enormes de dos metre de llarg; però allà tots  menjaven feliços. Quin era el secret? Cadascú no es preocupava d’alimentar-se sinó d’alimentar el que tenia al davant.

Ens preguntem:

  • És un conte del “més enllà” o ben real, d’”aquí”?  
  • Tenim un record especialment gratificant d’algun àpat? 
  • Quin fou el secret? Què hauríem de vetllar més en els àpats familiars o les relacions socials?

Ressò Bíblic:

Crèixer:

Més enllà de la seva funció nutritiva, un dinar familiar recrea aquella fraternitat i gratuïtat comunitàries, capaces de provocar una de les expressions més sagrades de l’ésser humà: el somriure.

Malauradament, no sempre és així. Sobretot, en el nostre món benestant «el culte a la imatge imposa als seus feligresos rigoroses penitències dietètiques en exercicis mortificants. El mirall i la balança són els insubornables confessors d’aquesta estesa religió de l’aparença» ( Francesc Torralba)

Carlos i Mari, d’Hondures, tenen sis fills en edat escolar, excepte el gran, de 24 anys, que està en tractament psiquiàtric. La mare feineja mitja jornada en un hotel, a 25 kilòmetres en tren. El pare, a l’estiu, al llarg de la setmana, es desplaça a viure a uns 60 kilòmetres per recollir fruita i després es queda a l’atur. Anant a casa d’aquesta família, t’adones del bon caliu familiar i de com et conviden, amb un somriure cordial, a unes galetes i un caldo sortits de Càritas. Els fills, ben aplicats a l’escola ja els voldrien moltes famílies. En el nostre ben proper “Quart Món”, el de la precarietat, és possible el miracle del “somriure”. 

Quin contrast entre un dinar al “cel” o a “l’infern” del conte, és clar!  

ValorsComunitat – Gratuïtat - Austeritat

100 contes amb valors. Recopilació i redacció: Mn. Josep Perich; Il·lustracions: Pere Romagós Planas, mestre d’art; Correcció: Marta  Finazzi, filòloga