Blog del Departament de Pastoral de l'Escola Cristiana

Consulteu les condicions del curs a Banc Sabadell.

Benvinguts al blog del Departament de Pastoral de la FECC (Fundació Escola Cristiana de Catalunya).


Aquí hi trobareu l'actualitat de recursos, informacions i reflexions referents a l'àmbit de la pastoral educativa de l'Escola Cristiana a Catalunya. Trobareu més material endreçat de forma temàtica a "Vivit. Portal de pastoral educativa".



divendres, 11 de juny del 2021

Entrevista a Xavi Nus, president del MCECC

Des del departament de Pastoral de la FECC entenem que la bona relació amb tots els agents educatius és primordial, més encara si es tracta d'entitats de titularitat vinculades amb l'Església. Per això hem fet aquesta entrevista al President del MCECC (Moviment de Centres d'Esplai Cristians Catalans) vinculat a la Fundació Pere Tarrés, Xavier Nus i Garrell. 

Xavi Nus i Garrell

Vaig estudiar una enginyeria, i sempre he dit que he fet dos carreres paral.leles l’Esplai i la carrera universitaria. He estat monitor al Centre d’Esplai Apassomi de les Borges Blanques, sóc un apassionant de l’educació en lleure. Actualment sóc el president del MCECC

El MCECC es sol vincular a "centres d'esplais parroquials", però també hi ha centres d'educació en el lleure vinculats a centres d'educació reglada, les escoles, quin pes  tenen aquests en el MCECC?

El Moviment de Centres d’Esplai Cristians Catalans (MCECC) és una federació de centres d’educació en el lleure presents a les diferents diòcesis catalanes i també a Mallorca i Menorca. Amb un bagatge de més de 60 anys d’experiència, agrupa més de 200 centres. Els centres d'esplai del MCECC acullen uns 25.000 infants, adolescents i joves, gràcies a la tasca educativa i voluntària d’uns 4.500 monitors i monitores.

El model de centre d’esplai que defensem, i que és majoritari al Moviment, és aquell que está arrelat a una comunitat que l’acull i comparteix el seu projecte. Majoritament aquests estant vinculats a parròquies, si que en els últims temps hem sumat algunes realitats d’escoles cristianes i altres que ens són més històriques, podriem dir que entre 20-25 centres estant vinculats a escoles.

Quins efectes positius té que un centre d'esplai d'una escola es vinculi al MCECC, tant per l'escola com per al MCECC mateix? 

El MCECC treballa amb i per als esplais partint, sempre, d’una proposta educativa compartida. Els dóna suport, els assessora i els acompanya en el seu dia a dia en aspectes tècnics de gestió (tramitacions legals, recursos econòmics,..), en la seva acció educativa (formació, publicacions) i generant xarxa i capital social (proposant trobades i activitats o exercint un rol de representació i intermediació). En definitiva, la seva funció és servir en tot allò que millori la qualitat de les activitats dels centres d'esplai i el seu funcionament com a entitats juvenils i voluntàries arrelades al seu entorn més inmediat, en aquest cas l’escola.

Des del MCECC acompanyem els centres, conjuntament amb la seva Comunitat de referencia, en aquest cas l’Escola, a realitzar una intervención educativa per ajudar a viure una experiencia de temps de lleure amb sentit a través de:

  • La promoció de l’educació en el lleure des d’una visió integral de la persona.
  • La transformació en instruments d’acció pastoral, al servei de l’Església, per transmetre els valors de l’humanisme cristià.
  • La potenciació de l’associacionisme infantil, juvenil i del voluntariat.
  • La consciència de pertànyer a un Moviment català, arrelat en el nostre país, amb voluntat de creixement.
  • La transformació del nostre entorn des de la pròpia acció i a partir del compromís i la responsabilitat.

Als monitors/es dels centres i a l’Escola, la seva entitat titular, tindran un ventall de recursos que ofereix la federació, i tindran la possibilitat de sumar a un Moviment on compartir inquietuts i generant aprenentatges conjuntament.

Ens podries citar alguns exemples de col·laboració positiva entre institucions educatives i el MCECC? 

Actualment tenim centres d’Esplai al MCECC que pertanyen a les Escoles Cristianes vinculades als Jesuïtes, Escolapis, Lestonnac, FEDAC, la Salle,… El MCECC els permet generat una xarxa amb altres realitats de lleure del seu entorn més immediat (barri, poble, ciutat) i a nivell general de Moviment, sumant i construïnt plegats mantenin el carisma de cada realitat i a la vegada ajuden al Moviment a creixer en pluralitat i diversitat compartint l’objectiu comú de l’educació en el lleure de qualitat.

Concretament, què implicaria per a una escola que té activitat en el lleure el plantejar-se l'opció d'incorporar-se al MECC? 

Formar part d’una federació o moviment comporta uns drets i un deures. Com a deures demanem la participació i implicació dels equips de monitors/es i els responsables a la seva realitat territorial més propera i a l’assamblea general del moviment, actualització de les dades,… I si que permet accedir a un seguit d’ajudes, recursos, descomptes amb formació,… Alguns tràmits depenen del tamany del centre la seva localització, si algú está interessant us animaría a contactar amb el Moviment

Si creus que cal afegir alguna altra pregunta... cap problema!

Voldria afegir la importancia del treball conjunt entre l’educació formal i l’educació no formal, són un complement idoni. Cal fer una mirada 360 a l’educació dels infants i joves, voldria animar aquelles escoles que no disposin d’una realitat d’educació en lleure la poguessin generar, ens oferim acompanyar-vos.

En un centre d’esplai es treballa amb la voluntat de ser un servei per a la comunitat més propera (famílies, parròquia, escola, barri, població…), amb l’objectiu d’educar infants i joves per aconseguir que creixin com a persones des d’una perspectiva integral que té en compte el compromís social amb l’entorn.

Els qui fan possible l’acció educativa del centre d’esplai són els monitors i monitores que, des del voluntariat i amb el seu compromís, esdevenen referents positius per als infants i joves amb els qui comparteixen l’experiència de l’esplai. Els monitors i monitores són, majoritàriament, joves d’entre 18 i 25 anys i aquest perfil els fa propers a les necessitats i inquietuds dels protagonistes de l’esplai: els infants, els adolescents i els joves!

I si tenim ja un centre d’Esplai, animar-vos a formar part  d’un Moviment on poder compartir i sumar plegats en aquesta tasca educativa. Podreu trobar més informació a www.peretarres.org/mcecc