Blog del Departament de Pastoral de l'Escola Cristiana

Consulteu les condicions del curs a Banc Sabadell.

Benvinguts al blog del Departament de Pastoral de la FECC (Fundació Escola Cristiana de Catalunya).


Aquí hi trobareu l'actualitat de recursos, informacions i reflexions referents a l'àmbit de la pastoral educativa de l'Escola Cristiana a Catalunya. Trobareu més material endreçat de forma temàtica a "Vivit. Portal de pastoral educativa".



dijous, 8 d’abril del 2021

"Colomí" de Pasqua. Contes amb valors 25

S’explica que dos caçadors s’endinsaren al bosc per parar-hi trampes.

L’endemà veieren aconseguit el seu objectiu: la xarxa era plena de colomins que volieaven mentre s’intentaven escapar. Cada caçador va fer un comentari:

- Quina  porqueria d’animals! Tot se’n va en ploma!

- Com aconseguirem vendre’ls?...Els alimentarem bé una colla de dies perquè s’engreixin.

Els donaren gra en abundància i els colomins menjaven a cor què vols. Només un s’hi va negar. Els altres cada dia s’engreixaven mentre que  aquell s’aprimava. S’aprimà tant que, en un darrer esforç, aconseguí travessar la malla i emprendre el vol: era lliure i havia mostrat el camí als seus incrèduls companys!

Ens preguntem:

  • En el fons, aquest colomí què va insinuar als seus companys? 
  • El comportament d’aquest colomí ens recorda alguna persona o algun col·lectiu proper? 
  • Per aprendre aquesta lliçó, quines passes ens caldria fer?

Ressò Bíblic:

Crèixer:

Quants aliments enganyosos que s’intenten injectar,  sobretot a infants i joves, per aconseguir aprofitar-se’n com a mercaderia d’usar i de llençar! El bombardeig constant de missatges consumistes i competitius ens arrosseguen cap a una espiral sense fi: treballar més per comprar o consumir més i, cada vegada, en unes condicions de treball més precàries. Ens estem menjant els recursos de tres quartes parts del planeta mentre embarguem el futur de les properes generacions. Si els països del Tercer Món aconseguissin, per exemple, tenir el nombre de cotxes per habitants que ara té el nostre poble, ens hauríem carregat el planeta. Aquest camí només porta a la marginació, l’enveja, l’angoixa, la depressió, la insolidaritat…. Cada vegada, però, hi ha més persones que aixequen la veu per dir-nos que la “civilització de la riquesa” només té una solució: que sigui superada per la “civilització de l’austeritat”, però escollida i compartida. Per aquest camí trobarem i recuperarem la germanor, el somriure, la tendresa. Els voluntaris que, mitjançant alguna ONG van als països més pobres, quan retornen, ens ho confirmen.

L’únic “colomí” del conte que aconseguí alliberar-se sabia que, optant per passar-les magres, si s’estrenyia el cinturó, aconseguiria el seu objectiu. Aquest “colomí” inconformista i revolucionari no us recorda el “calvari” Jesús vers la Pasqua?

A aquelles dones que anaren al sepulcre el matí de Pasqua, se’ls digué: Per què busqueu entre els morts aquell que viu? No hi és, aquí: ha ressuscitat”. Després de participar o de contemplar els passos de Setmana Santa pels nostres carrers, any rere any, hem intuït per on anava, què pretenia, el nostre “colomí” natzarè?

Valors:  Austeritat – Confiança - Llibertat

100 contes amb valors. Recopilació i redacció: Mn. Josep Perich; Il·lustracions: Pere Romagós Planas, mestre d’art; Correcció: Marta  Finazzi, filòloga.