Blog del Departament de Pastoral de l'Escola Cristiana

Consulteu les condicions del curs a Banc Sabadell.

Benvinguts al blog del Departament de Pastoral de la FECC (Fundació Escola Cristiana de Catalunya).


Aquí hi trobareu l'actualitat de recursos, informacions i reflexions referents a l'àmbit de la pastoral educativa de l'Escola Cristiana a Catalunya. Trobareu més material endreçat de forma temàtica a "Vivit. Portal de pastoral educativa".



dimarts, 13 d’abril del 2021

Conjur de bruixot. Contes amb valors 26

Un guerrer indígena i la noia que s’estimava, abans de casar-se, van visitar el bruixot. Li preguntaren si tenia cap conjur que els donés la fórmula d’una felicitat per a sempre. Els digué:

 - “Hi ha un conjur que podeu fer. És un xic laboriós”.

El bruixot demanà al guerrer: “Escala la muntanya més alta, cerca el falcó que voli més amunt i porta-me’l”.

I a ella li digué: “Endinsa’t tota sola al bosc per caçar l’àguila que et sembli més forta. Me l’has de portar viva”.

Cadascú va anar per feina i, quatre dies més tard, retornaren amb els deures fets. Preguntaren al bruixot: “Ara, què fem?, ens els mengem?, en bevem la sang?

El bruixot els digué: “Volaven alt? Tenien les ales fortes i sanes?”. Respongueren a una sola veu que sí.

- “Ara lligueu les potes de l’un amb les de l’altra i deixeu-los anar perquè volin...”.

Llavors, l’àguila i el falcó es volien posar a volar, però ensopegaven i es rebolcaven per terra. Començaren a picotejar-se i a fer-se mal mútuament.

El bruixot els digué: Aquest és el conjur si voleu ser feliços sempre més:

“Voleu braç amb braç, solidaris, però mai no lligueu el vostre amor!”

Ens preguntem:

  • El “desenllaç” final era el que esperaveu? Podem fer extensiu aquest conjur al que ens passa socialment o familiarment? 
  • La NOVA, la “no-violència activa” pot tenir-hi un rol important?

Ressò Bíblic:

Crèixer:

L’experiència ensenya que en la nostra convivència hem d’excloure la submissió de l’un vers l’altre. En un col·lectiu, sentir-se en comunió també vol dir que cadascú assumeix l’autonomia i les pròpies responsabilitats. Com les cordes d’una guitarra que desprenen la mateixa música però mantenen la distància entre si. El pi i l’alzina no poden créixer l’un a l’ombra de l’altra. Necessiten una distància que els permeti d’estirar les branques cap amunt.

Repassant la història, és una constant que el guanyador d’una guerra, a sang calenta, humiliï el vençut. Però, evidentment les causes del litigi, lluny de resoldre’s, s’agreugen per més que imperi “la pau” de la força.

Cal trobar la manera de ser mestre de l’altre sense deixar de ser deixeble. El conjur del bruixot ens suggereix no pretendre “ser feliç” sinó “fer feliç” l’altre, construir ponts i no tanques, des del propi reconeixement.  

Valors: Fidelitat – Llibertat - Confiança

100 contes amb valors. Recopilació i redacció: Mn. Josep Perich; Il·lustracions: Pere Romagós Planas, mestre d’art; Correcció: Marta  Finazzi, filòloga.