Blog del Departament de Pastoral de l'Escola Cristiana

Consulteu les condicions del curs a Banc Sabadell.

Benvinguts al blog del Departament de Pastoral de la FECC (Fundació Escola Cristiana de Catalunya).


Aquí hi trobareu l'actualitat de recursos, informacions i reflexions referents a l'àmbit de la pastoral educativa de l'Escola Cristiana a Catalunya. Trobareu més material endreçat de forma temàtica a "Vivit. Portal de pastoral educativa".



dimecres, 24 de febrer del 2021

Desertar l'escola (una proposta quaresmal)

D’acord, aquestes línies no volen motivar la desmobilització sense permís de la pastoral educativa; més aviat tot el contrari. Tampoc pretenen l’abandonament d’uns espais sacres, sovint poc freqüentats, per part de la comunitat educativa. Menys encara “fer pila” i no anar a classe!. Desertar pot tenir una altra accepció des de l’espiritualitat cristiana pròpia dels temps quaresmals: fer de la realitat escolar un lloc de trobada amb el transcendent.

Prenent de referència el món de la parella, desertar pot ser un convit a tornar als arkhetopos, els “llocs de sentit” o enamorament, de la relació amb el Crist. En els paisatges bíblics, el desert és presentat pels profetes com el lloc de retrobada amb el Déu de l’Aliança, com una oportunitat per reprendre aquella relació de Déu amb el seu Poble (Os 2,16-17). Desertar és, en els neologismes del Papa Francesc, “primerejar” (Evangelii Gaudium 24): sortir al desert secular de la indiferència i presentar a les aules, potser per primer cop a oïdes i cors de molts alumnes, la persona i missatge de Jesús.  

El desert és el lloc del silenci, però en el silenci es poden escoltar moltes coses!. En el batibull de l’aula potser el professor voldria recordar que el primer manament és precisament aquest: Escolta! (Dt6,4: «Escola Israel, el Senyor és el nostre Déu»). Desertar l’escola és mantenir l’escolta atenta a les realitats més silenciades; tant les internes de cada l’alumne, com les de la pròpia institució, o les que resten fora de la seguretat perimetral del centre.

Desertar, finalment, és disposar-se a ser avaluats. Si «l'Esperit empenyé Jesús cap al desert» (Mc 1,12-13), també la quaresma pot ser una posada a prova de l’acció evangelitzadora de les escoles cristianes. En el silenci, a semblança de les temptacions del desert, podem preguntar-nos si no hem reduït la pastoral educativa a l’oferiment de pans, la seducció emocional, o la continuïtat de dinàmiques de poder. Cal “desertar l’escola” per despertar a la Bona Nova.