Blog del Departament de Pastoral de l'Escola Cristiana

Consulteu les condicions del curs a Banc Sabadell.

Benvinguts al blog del Departament de Pastoral de la FECC (Fundació Escola Cristiana de Catalunya).


Aquí hi trobareu l'actualitat de recursos, informacions i reflexions referents a l'àmbit de la pastoral educativa de l'Escola Cristiana a Catalunya. Trobareu més material endreçat de forma temàtica a "Vivit. Portal de pastoral educativa".



divendres, 12 de febrer del 2021

KIDSQUESI, Una nova proposta de l’Esplai Kids

L’esplai Kids va néixer ara fa 5 anys a la parròquia de sant Jaume de Salt al bisbat de Girona. Un nou esplai els dissabtes de 4 a 8 que és una proposta educativa i catequètica per els més de 150 infants i joves que hi participen. Durant els dissabtes a la tarda fem lleure, catequesi i la celebració de l’eucaristia Aquest treball pastoral juntament amb un equip privilegiat de monitors i catequistes ha transformat la parròquia i les vides dels notres “kids” que venen a la parròquia contents, s’hi senten com a casa i en paraules d’ells, és una segona família.

La pandèmia ens ha passat factura i les restriccions ens ha fet traslladar-nos a internet per a seguir acompanyant-los cada dissabte. És molt difícil viure el lleure per internet i encara més quan la situació econòmica i social d’una gran majoria de les nostres famílies és molt precària. Hem hagut d’inventar-nos de tot per què els infants i els joves es connectessin dissabte rera dissabte o que participessin de les colònies o dels campaments que hem anat fent l’estiu passat.

Aquest curs hem inaugurat una altre tipus de catequesi fruit del poc interès que provocava els materials que anàvem enviant per whattsapp. Ens donava la sensació que enviant tot aquell reguitzell de materials per pintar i els textos del diumenge les nostres famílies dedicaven temps a fer-ho. Ens auto enganyàvem, nosaltres quedàvem tranquils però els infants no feien catequesi. Ho vam solucionar amb la Kidsquesi una catequesi inspirada en parròquies dels Estats Units i del Canadà que fan programes infantils de qualitat per catequitzar els infants que formen part d’aquelles comunitats. Nosaltres d’una manera molt més senzilla fem uns vídeos de 18 minuts com a màxim on d’una manera divertida, presentat pels seus monitors, fem una catequesi del text bíblic del diumenge o d’una paràbola de l’evangeli tot finalitzant amb l’estil de pregària que fem quan l’esplai és presencial. Ens ha cridat l’atenció la resposta d’aquestes “Kidsquesis” ja que les famílies ens envien fotos dels seus fills i filles mirant-les per la televisió o l’ordinador.

Realment no podem comparar això a fer l’esplai i la missa tots junts però amb l’esplai virtual cada setmana i la kidsquesi en vídeo hem aturat el cop de la prohibició del lleure i de les activitats extraescolars de cap de setmana.

Al nostre país hi ha moltes persones que tenen molta inventiva i treballen moltíssim per a la pastoral, aprofitem-nos d’aquestes llambregades de pastoral per compartir tot el que estem fent per apropar els infants i els joves a Jesús.

Tant de bo la Kidsquesi de l’Esplai Kids de Salt us pugui fer un bon servei.

Mn. Jordi Callejón