Blog del Departament de Pastoral de l'Escola Cristiana

Consulteu les condicions del curs a Banc Sabadell.

Benvinguts al blog del Departament de Pastoral de la FECC (Fundació Escola Cristiana de Catalunya).


Aquí hi trobareu l'actualitat de recursos, informacions i reflexions referents a l'àmbit de la pastoral educativa de l'Escola Cristiana a Catalunya. Trobareu més material endreçat de forma temàtica a "Vivit. Portal de pastoral educativa".



dimecres, 17 de febrer del 2021

El patrimoni sacre, una eina pedagògica a l’abast de les escoles

 (CR) És ja un tòpic parlar d’innovació en els espais d’aprenentatge, així com de la recerca d’una relació més oberta i dialogant de les escoles amb els equipaments culturals propers. Malgrat tot, la relació dels centres educatius amb el patrimoni sacre sol ser un territori inexplorat que presenta grans possibilitats pedagògiques a l’espera de ser posades en pràctica. Si l’educació ha de facilitar la integració de les noves generacions a la cultura pròpia de Catalunya i, atès que més del 70% del patrimoni cultural català és de temàtica sacra, s’entén que la coneixença del patrimoni sacre és una eina d’inclusió cultural de primer nivell.

Elisenda Almirall, tècnica del Departament de Patrimoni de la Diòcesi de Sant Feliu de Llobregat i coordinadora de continguts de Catalonia Sacra, interrogada sobre què aporta a l’aprenentatge escolar el patrimoni sacre, indica: “Diferents èpoques, naturaleses i valors convergeixen en el patrimoni sacre. Apropar-nos a ell ens dóna l’oportunitat de poder redescobrir una realitat molt present en els nostres pobles i ciutats. Aquest patrimoni, ple de vida, esdevé una porta de reflexió i diàleg també pels infants i joves i conèixer-lo permet oferir noves mirades sobre el passat, el present i el futur”.

Constatant aquest camí a recórrer conjuntament entre agents de patrimoni sacre i agents educatius, han aparegut dues formacions en col·laboració amb Catalonia Sacra, l’entitat de promoció i difusió del patrimoni sacre dels bisbats amb seu a Catalunya, adreçades especialment a docents, tant de l’escola pública com de la concertada. La més propera en el temps, i que s’inicia aquest mes de febrer, és la formació Visitar una església: àmbits, raons i evolució, dins del Programa de formació pastoral de l’Escola Cristiana. Es tracta d’una formació de 15 hores online de forma asincrònica, és a dir, sense haver-se de connectar a una hora determinada, sinó que l’alumne va seguint els continguts al seu propi ritme. La segona formació, amb el títol “Entendre una església” i d’una hora i mitja de durada, s’insereix com una de les quatre unitats didàctiques de la XVa Jornada de mestres i professors de Catalunya i Andorra, que enguany es presenta a mode de formació online gestionada a través de l’ISCREB. 

Aquestes dues formacions compten amb l’Elisenda Almirall i, en la de “Visitar una església”, també amb en Dani Font, Coordinador de Catalonia Sacra, i el  Marc Sureda, Conservador del Museu Episcopal de Vic i Director de l’ISCR-Vic.