Blog del Departament de Pastoral de l'Escola Cristiana

Consulteu les condicions del curs a Banc Sabadell.

Benvinguts al blog del Departament de Pastoral de la FECC (Fundació Escola Cristiana de Catalunya).


Aquí hi trobareu l'actualitat de recursos, informacions i reflexions referents a l'àmbit de la pastoral educativa de l'Escola Cristiana a Catalunya. Trobareu més material endreçat de forma temàtica a "Vivit. Portal de pastoral educativa".



dimarts, 1 de desembre del 2020

Cant d'ocell. Contes amb valors 15

Dos amics caminen plegats pel carrer. Els envolta el soroll  de la ciutat. Un és alemany, fill de la ciutat, addicte a l'asfalt i als estris informàtics. L'a ltre és un iogui hindú convidat que camina amb els peus descalços.

De sobte, el iogui s'atura i agafà del braç el seu amic:

–Escolta, està cantant un ocell!

–No diguis ximpleries. Aquí no hi ha ocells. No t'aturis –respon l’alemany.

Al cap d'una estona, el iogui deixa caure dissimuladament una moneda sobre el paviment.

L'amic alemany s’atura i li diu:

–Espera. Ha caigut alguna cosa. Mentre s’ajup per collir la moneda de terra,

el iogui li diu:

–La teva oïda està afinada pels diners. Amb el so mínim d'una moneda reacciones. És el que desitja el teu cor. En canvi, estàs desafinat davant dels sons de la natura. Estàs tancat a la bellesa, a l'alegria, als colors del dia i als sons de l'aire. Camines desafinat. L'ocell sí que havia cantat.

Ens preguntem:

  • Aquest xoc de dos civilitzacions ens descobreix quelcom? Recordem algun moment que hàgim viscut en el silenci o en la natura? 
  • Després del que hem comentat, quina crida sento?

Ressò bíblic:

Crèixer:

L’Antònia, mare de família, lluita per tirar endavant els seus fills, dos dels quals estan afectats per discapacitats. El tercer ja viu emancipat i en parella, però a l’atur. Aquest es deixa caure per casa dels pares:

–Mare, per casualitat, no t’haurà quedat res del dinar?

–Fill, “per casualitat” no ha quedat res, el que sí et tinc a punt és un parell de plats d’arròs per a tu i la teva parella.

L’Antònia, més que l’oïda, té les antenes ben desplegades per assabentar-se no sols del que necessiten els seus sinó també dels “silenciosos” crits d’auxili que surten de la llar del seu fill. Si hagués estat enganxada a la televisió o obsessionada amb la seva imatge, posem per cas, hauria tingut la seva sensibilitat “anestesiada” per assabentar-se del que passava uns quants carrers més avall.

Discurs d’un líder indi americà: 

Nosotros, los indios, sabemos del silencio. No le tenemos miedo. De hecho, para nosotros es más poderoso que las palabras… Observa, escucha y luego actúa, nos decían nuestros ancianos. Ellos nos enseñaron que la tierra siempre nos está hablando, pero que debemos guardar silencio para escucharla. Existen muchas voces además de las nuestras. Muchas voces…(Kent Nerburn).

ValorsSilenci – Sensibilitat – Discerniment

100 contes amb valors. Recopilació i redacció: Mn. Josep Perich; Il·lustracions: Pere Romagós Planas, mestre d’art; Correcció: Marta  Finazzi, filòloga.