Blog del Departament de Pastoral de l'Escola Cristiana

Consulteu les condicions del curs a Banc Sabadell.

Benvinguts al blog del Departament de Pastoral de la FECC (Fundació Escola Cristiana de Catalunya).


Aquí hi trobareu l'actualitat de recursos, informacions i reflexions referents a l'àmbit de la pastoral educativa de l'Escola Cristiana a Catalunya. Trobareu més material endreçat de forma temàtica a "Vivit. Portal de pastoral educativa".



dimecres, 16 de desembre del 2020

Canya de bambú xinesa. Contes amb valors 16


La canya de bambú xinesa sorprèn: sembres la llavor, l’adobes, la regues… I què passa? Res!

Cap senyal de germinació fins al cinquè any, quan ja creies que les llavors eren infèrtils o el lloc no era apropiat. Inesperadament, hi apareixen tiges, branques, arrels… Al cap de sis setmanes, la planta de bambú creix més de 30 metres!

Gràcies a la flexibilitat i a la profunditat de les arrels, supera les més grans adversitats: tempestes, vents huracanats...

El seu creixement era subterrani, invisible. Una estructura d’arrels massissa i fibrosa, estesa verticalment i horitzontal sota terra es desenvolupava.

Ens preguntem:

  • Quin missatge amagat trobem en la canya de bambú ? 
  • Hem conegut persones que m’hi fan pensar o que actuen al revés ? 
  • Quines crides personals o comunitàries sentim  després del que hem comentat?

Ressò Bíblic:

Crèixer:

Estem tan impregnats d’esperit “competitiu” que ens bull per dintre la consigna olímpica que s’imposa en aquest món global: “Més ràpid, més alt, més fort”, sense haver après la lliçó de la canya de bambú. I és que sense el contrapunt “Més lentament, més a fons, més lúcidament”, no ens ha d’estranyar que s’esfondrin tantes torres de Babel, amb les seves respectives frustacions. La vida és plena de feines a fer “urgents” que poden esperar.

Moltes persones miren d'arribar a triomfs precipitats, sense entendre que l'èxit ha de ser el resultat d’un creixement intern i que requereix temps. “No et facin por els canvis lents; el que t’ha de fer por, en tot cas, és restar immòbil” (proverbi xinès). L’ansietat i la impaciència sovint sorgeixen quan cerquem desaforadament a l’exterior el que tenim a dintre, encara per estrenar.

Més ràpidament o més lentament? Tots necessitem, com l’aire que respirem, expressions de tendresa. Quan es va de bòlit i estressat, és possible?

Més alt o més a fons? Hi ha persones que semblen “arbres de  Nadal”: enlluernen amb les seves garlandes però, sense arrels, són incapaces d’aguantar la primera tramuntanada o contrarietat.

Més fort o més conscient de les potencialitats i també de les febleses? A vegades, s’exhibeix molta musculatura física, però ben poca musculatura solidària i ja no diguem, espiritual.

Valors: Confiança – Fe – Resiliència

100 contes amb valors. Recopilació i redacció: Mn. Josep Perich; Il·lustracions: Pere Romagós Planas, mestre d’art; Correcció: Marta  Finazzi, filòloga.