Blog del Departament de Pastoral de l'Escola Cristiana

Consulteu les condicions del curs a Banc Sabadell.

Benvinguts al blog del Departament de Pastoral de la FECC (Fundació Escola Cristiana de Catalunya).


Aquí hi trobareu l'actualitat de recursos, informacions i reflexions referents a l'àmbit de la pastoral educativa de l'Escola Cristiana a Catalunya. Trobareu més material endreçat de forma temàtica a "Vivit. Portal de pastoral educativa".



divendres, 4 de desembre del 2020

El plat a taula

D’acord, possiblement aquest any no ens podrem trobar tots els que voldríem en una taula i fer aquella benedicció “El niño Jesús que nació en Belén bendiga esta mesa y a nosotros también”; però potser hi ha altres formes d’entaular-nos i relacionar-nos que puguin ser enteses en una perspectiva nadalenca.

En el món semita, entaular-se amb algú era fer-hi aliança; acollir a taula era sinònim d’acollir a la persona. Per això era escandalós per als fariseus, la gent “política i piadosament correcta” del moment, que Jesús mengés amb pecadors (Mt 9,11/Mc 2,16/Lc 15,2); i sembla que ho feia sovint, fins al punt de ser titllat de “golut i bevedor”! (Mt 11,19). Una manera de fer Nadal és, doncs, “posar un plat a taula” a aquell amb qui, a priori, no ens relacionaríem perquè considerem distant. Que la “distància social” sanitària del moment no ens sigui excusa per a una “segregació social”.

Com bé recorda el paper d’embalatge d’una pastisseria popular de Barcelona,  el mot “company” prové del llatí “cum-panis”, aquell amb qui comparteixo el meu pa. En el treball i la vida quotidiana de la comunitat educativa potser no ens entaulem tots plegats, però la nostra manera d’estar a l’escola pot ser una semblança d’aquesta acollida que és compartir la taula. No hi haurà “sopar d’empresa” ateses les mesures sanitàries, però la mateixa empresa i missió del centre educatiu viscuda dia a dia pot esdevenir un “àpat nadalenc”. Fem de l’aula una taula de Nadal!.

Per acabar, recordem aquella citació de l’Apocalipsi: “Mira, sóc a la porta i truco. Si algú escolta la meva veu i obre la porta, entraré a casa seva i soparé amb ell, i ell amb mi” (Ap 3,20). Posem-nos davant del pessebre, la menjadora dels animals, i contemplem aquest infant que ha vingut per alimentar-nos, nodrir-nos, donar-nos vida. Estiguem atents, escoltem el truc a la porta, i parem un plat més a la nostra taula. Que casa nostra pugui esdevenir un nou Betlem, mot que en hebreu significa, preciosament, “casa del pa”.