Blog del Departament de Pastoral de l'Escola Cristiana

Consulteu les condicions del curs a Banc Sabadell.

Benvinguts al blog del Departament de Pastoral de la FECC (Fundació Escola Cristiana de Catalunya).


Aquí hi trobareu l'actualitat de recursos, informacions i reflexions referents a l'àmbit de la pastoral educativa de l'Escola Cristiana a Catalunya. Trobareu més material endreçat de forma temàtica a "Vivit. Portal de pastoral educativa".



dimarts, 12 de gener del 2021

Cavall i el porc. Contes amb valors 19

L’amo d’una finca per a cavalls de raça s’adonà que en tenia un de malalt.  El veterinari li digué: - El seu cavall ha de  prendre aquesta medicació durant tres dies seguits. Si no millora, l’haurem de sacrificar-.

Un porc ho escoltà. Se li acostà per dir-li:

-Ànim amic cavall, aixeca’t! Si no, et sacrificaran. Vinga! , jo t’hi ajudo! Vinga!… Un, dos, tres… A poc a poc… Un passet més… Així… Així… Ara, a córrer… A poc a poc… Més de pressa… Fantàstic! Corre… corre! Ets un campió!

En arribar-hi l’amo del cavall i veure córrer el cavall, digué:

- Miracle! El cavall s’ha curat… Això no pot acabar així…. Vinga!... Matem el porc per celebrar-ho!

Ens preguntem:

  • Què ens suggereix aquest conte? 
  • Transportat a la vida real, ho veiem reflectit? 
  • Com podem actuar davant d’una víctima innocent?

Ressò bíblic:

Crèixer:

“Hay que hacerse espaldas los unos a los otros porque los tiempos son recios”, ja ho deia  Teresa d’Àvila  fa quatre-cents anys, però  sembla escrit per a avui dia. La proposta no és tan fàcil de digerir com sembla. Els mateixos humoristes, a més de fer-nos riure, a vegades ens sorprenen i reflecteixen  la pura realitat: “El peix que lluita a contracorrent mor electrocutat”!

Un nen molt trapella amargava la vida a un voluntari de reforç escolar, pensant que aquest ho feia per tenir un sobresou. Va canviar d’actitud quan s’assabentà que aquell monitor de Càritas ho feia gratuïtament i es pagava l’autobús per desplaçar-se a donar-li suport.

Molts voluntaris o persones altruistes de bona fe es “cremen” en l’intent. Però també tots haurem detectat persones “incombustibles”, persones que no perden la pau del cor ni el somriure als llavis, més enllà de les “escopinades” que puguin rebre. M’adono que moltes  d’aquestes  no van de “quixots” solitaris per la vida, sinó que estan equipades d’una comunitat de suport. I, encara més enllà d’aquest suport exterior, han tingut la sort de trobar-ne un d’interior. Deixem parlar el militar que, en el cop d’estat de Pinochet a Xile, va metrallar el missioner gironí Joan Alsina: “Juan iba tranquilo y sosegado. Nunca he podido olvidar esto: Juan me pidió que no le vendara los ojos y que le disparara de frente para poder verme y darme el perdón... Levantó su mirada al cielo, hizo un gesto con las manos, las puso sobre su corazón y movió los labios como si estuviera rezando y dijo: Padre, perdónalos...”.

ValorsCompromís  - Comunitat  - Misericòrdia

100 contes amb valors. Recopilació i redacció: Mn. Josep Perich; Il·lustracions: Pere Romagós Planas, mestre d’art; Correcció: Marta  Finazzi, filòloga.