Blog del Departament de Pastoral de l'Escola Cristiana

Consulteu les condicions del curs a Banc Sabadell.

Benvinguts al blog del Departament de Pastoral de la FECC (Fundació Escola Cristiana de Catalunya).


Aquí hi trobareu l'actualitat de recursos, informacions i reflexions referents a l'àmbit de la pastoral educativa de l'Escola Cristiana a Catalunya. Trobareu més material endreçat de forma temàtica a "Vivit. Portal de pastoral educativa".



divendres, 8 de gener del 2021

Tele/Teo-treball

En una ocasió, quan Jesús era criticat pels fariseus per guarir en dissabte, ell els va respondre «El meu Pare continua treballant, i jo també treballo» (Jn 5,17). Semblaria que Déu és workahòlic, addicte al treball, però més aviat indica que Déu no deixa de treballar perquè no deixa d’estimar. El pensament i l’acció de Déu són expressió d’un amor que es dóna gratuïtament tothora. Així com l’amor no sap d’horaris, sembla que la tasca de Jesús tampoc.

Valgui aquesta nota bíblica per plantejar un dels temes clau d’aquestes temps pandèmics: el teletreball. El que era una factor directament vinculat a temes de reducció de mobilitat per motius sanitaris, ha acabat tenint efectes en àmbits diversos: des de l’organització empresarial i la comunicació, fins la conciliació familiar i l’educació.

Un tòpic del teletreball és la sobrecàrrega horària laboral. Quan el treball es viu desvinculat de la pròpia missió i sentit personals pot acabar esdevenint un drama mentre que, pel contrari, quan aquest forma part integrada del viure, la perspectiva canvia. El teletreball pot ser una invitació a cercar maneres de fer-nos més presents i pròxims - tant en l’àmbit laboral com el familiar - alhora que també qüestiona si allò a que li dediquem el nostre temps i esforç val la pena.

El teletreball també ha comportat que molts pares s’han redescobert, a la força, com a mestres. La mobilitat laboral del dia a dia pot reforçar la idea d’una educació externalitzada: “Descarrego els nens a l’escola i ells ja s’encarreguen de l’educació”, mentre que el paradigma del teletreball convida a la internalització familiar del procés d’aprenentatge d’uns infants que són redescoberts com alumnes, també a casa.

D’acord, el Teo-treball podria ser pres com a metàfora del tele-treball. Ja sigui actuant telemàticament “como si presente me hallase” en alguna de les contemplacions que proposava Sant Ignasi de Loiola als Exercicis Espirituals o bé, com se li atribueix a Santa Teresa, sent “les mans de Déu”.

 

«Crist no té ara més cos que el nostre,

no té més mans ni peus sobre la terra que els nostres.

Nosaltres tenim els ulls pels quals ell mira amb compassió aquest món,

nosaltres tenim els peus amb els que ell camina per fer el bé.

Amb les nostres mans ell beneeix tot el món,

nosaltres som les mans, els peus, els ulls de Crist.

Nosaltres som el seu cos.

Utilitzem doncs el do dels nostres cossos

perquè Crist visqui en el món,

de manera que tots sentin el seu toc de sanació. Amén»

(Atribuït a Sta. Teresa D’Àvila)