Blog del Departament de Pastoral de l'Escola Cristiana

Consulteu les condicions del curs a Banc Sabadell.

Benvinguts al blog del Departament de Pastoral de la FECC (Fundació Escola Cristiana de Catalunya).


Aquí hi trobareu l'actualitat de recursos, informacions i reflexions referents a l'àmbit de la pastoral educativa de l'Escola Cristiana a Catalunya. Trobareu més material endreçat de forma temàtica a "Vivit. Portal de pastoral educativa".



dimecres, 3 de març del 2021

10 tipus de BPP's per la 14a JPE "co[n]VID[A]"

D'acord, perdò pel títol perquè aviat parlarem ja la "novallengua" orwelliana (llegiu la novel·la 1984), però ara ho expliquem. En el programa inicial de la 14a Jornada de Pastoral Educativa "co[n]VID[A]", en la part asincrònica (enllaunada), apareix una secció destinada a la posada en comú de divereses Bones Pràctiques Pastorals (BPP's) recollides, gairebé totes, de les trobades territorials de caps de pastoral. Atès el volum de BPP's presentades, el Departament de Pastoral de la FECC ha cregut convenient modificar la primera agrupació proposada (BBP's de primària/infantil per una banda i BPP's de ESO/BTX/CF per l'altra) i s'ha procedit a l'elaboració de minivideos de caràcter temàtic per tal de fer-ho més amé (també més "random" que diuen els alumnes). Les agrupacions, significatives dels temes actuals de la pastoral educativa, són les següents:

  • BPP1. Bon dia!. La immensa majoria de les escoles tenen un espai de "Bon dia" de caràcter més o menys explícit pel que fa a la pregària. Compartirem algunes iniciatives presentades i possibles llocs de recursos. 
  • BPP2. L'alumne, "el prota" de l’acció pastoral. Pràctiques en les quals la institució no considera l'alumne com element passiu ("carn de pastoral") sinó com a protagonista des de l'inici en la programació i disseny de l'acció pastoral al centre. 
  • BPP3. Eco-pastoral educativa. Accions que entomen el repte de la Laudato Sii en la tasca evangelitzadora del centre educatiu i cerquen aquesta "ecologia integral" de la persona. 
  • BPP4. Espais per la pastoral educativa. La innovació pedagògica provoca canvis en la manera de concebre els espais... i la innovació pastoral? quins espais proposa?
  • BPP5. Espiritualitat. Tot i que aquí algunes institucions opten per la paraula "interioritat", a la resta de l'estranger en diuen "spirituality"; així que en aquest apartat tractarem exemples de vivència de la fe, treball personal, autoconstrucció de l'alumne en perspectiva transcendent, etc. 
  • BPP6. La cura de la comunitat educativa. L'acció evangelitzadora del centre té com a subjecte tota la comunitat educativa, no només als alumnes. Ens fem ressò de pràctiques que van en aquest sentit més inclusiu de la pastoral educativa. 
  • BPP7. Pastoral socio-educativa. "Misericordia vull, i no sacrificis", diu el Senyor (Mt 9,13). Aquí recollim la inherent vessant social de tota acció pastoral pròpiament cristiana.
  • BPP8. Amb carisma!. És una realitat força comuna que les titularitats dels centres educatius celebren el dia del seu fundador/a. És el que anomenem com "carisma propi de la instutució", del qual els diferents departaments de pastorals són especialment dipositaris i comunicadors. 
  • BPP9. Pasto-TIC’s. La pastoral no és aliena a la societat tecnificada en la que vivim. L'acció evangèlica també es dóna en l'ús de les TIC's. 
  • BPP10. Accions comunicatives de la pastoral educativa. Vinculat a l'anterior però en una vessant més àmplia, la pastoral educativa és comunicació de la Bona Nova i, conseqüentment, és un acte de diàleg amb el món. 
Esperem que sigui del vostre interès! Inscriviu-vos-hi!