Blog del Departament de Pastoral de l'Escola Cristiana

Consulteu les condicions del curs a Banc Sabadell.

Benvinguts al blog del Departament de Pastoral de la FECC (Fundació Escola Cristiana de Catalunya).


Aquí hi trobareu l'actualitat de recursos, informacions i reflexions referents a l'àmbit de la pastoral educativa de l'Escola Cristiana a Catalunya. Trobareu més material endreçat de forma temàtica a "Vivit. Portal de pastoral educativa".



dimecres, 24 de març del 2021

Un gra de blat

D’acord, un gra de blat és ben poca cosa. No és gaire “significatiu”, per emprar una paraula recurrent sobre la presència de l’Evangeli en la nostra societat secular o, fins i tot, en les mateixes escoles cristianes. Però, a les portes de la celebració de la Setmana Santa, potser som convidats a prendre a les nostres mans aquesta petitesa i soterrar-la per tal que doni fruit i engendri comunitat (Jn 12,24). Ja de pas, també som convidats a reconèixer-nos nosaltres com hereus d’una cadena de vida – expressada sovint en llenguatge eclesial amb el terme  “successió apostòlica” – empeltada amb Aquell qui va lliurar la seva vida per a nosaltres.

Un dels aspectes més comentats per agents de pastoral educativa en aquests temps de pandèmia és el fet de la tornada al treball personalitzat. Ja no podem emmascarar l’Evangeli en grans celebracions emotives o massives. A molt estirar, podem ensabonar als alumnes amb celebracions de “grups-bombolla”. La mateixa dinàmica es repeteix amb la resta del claustre i la comunitat educativa: en aquests temps som especialment cridats a tenir cura de cadascun dels membres més propers, ja siguin companys d’etapa, famílies o tutors de curs.

Aquesta proximitat ens compromet molt més perquè, a semblança de la paràbola del bon samarità (Lc 10,25-37), ens obliga a mirar els marges dels nostre pas pel quotidià i no passar de llarg.  Fer-nos càrrec de les realitats concretes que ens trobem i carregar  amb les creus alienes a mode de Cirineus escolars, és la millor manera de no “carregar-nos” (fer malbé) l’Evangeli i poder complir així el manament del Senyor: «Si algú vol venir amb mi, que es negui a ell mateix, que prengui la seva creu i que em segueixi» (Mt 16,24-28).

Un gra de blat és ben poca cosa. Un gest de gratuïtat, “d’abnegació” en llenguatge espiritual, és ben poca cosa. Però és d’aquesta poca cosa que en sorgeix un camp de blat i podem menjar el pa de cada dia que necessitem per viure.


"Si la nota deia: una nota no fa música, no hi hauria simfonia.

Si la paraula deia: una paraula no fa una pàgina, no hi hauria llibre.

Si la pedra deia: una pedra no puja pas una paret, no hi hauria casa.

Si la gota d'aigua deia: una gota d'aigua no fa un riu, no hi hauria oceà.

Si el gra de blat deia: un gra de blat no pot pas sembrar un camp, no hi hauria collita.

Si la persona deia: un gest d'amor no salvarà pas la humanitat, no hi hauria mai ni justícia, ni pau, ni dignitat, ni felicitat damunt la terra.

 

Talment la simfonia necessita cada nota,

talment el llibre necessita cada paraula,

talment la casa necessita cada pedra,

talment l'oceà necessita cada gota d'aigua,

talment la collita necessita cada gra de blat,

la humanitat sencera et necessita a tu,

onsevulla que siguis, únic, val a dir: insubstituïble."

 

(Michel Quoist)