(EA-CR) Dins de l’àmbit de l’escola cristiana s’escolten sovint expressions com ara “la pastoral som tots” o “la comunitat educativa evangelitza”. Aquestes dites troben sentit quan hi ha persones concretes que ho encarnen; més encara quan el P.A.S., o el personal titulat no docent, fa “PAS-toral”. Aquest és el cas de l’Antoni Rodríguez, cap de l’àrea jurídica i de recursos humans de la Fundació Escoles Parroquials de l’Arquebisbat de Barcelona, que ha tret a la llum Alef 2.0, un projecte que es presenta a mode de tríptic: social, espiritual i musical.
És una aposta social perquè, a part del compromís que apareix en les cançons, el projecte Alef 2.0 es posa al servei de la Fundació Santa Magdalena per aportar-hi un finançament addicional. Aquesta entitat sense afany de lucre té especials dificultats de finançament arran de la crisi de 2008 i l’actual situació d’emergència sociosanitària creada per la pandèmia de la COVID-19. La Fundació, nascuda de la vocació d’alguns fidels de la parròquia de Santa Magdalena d’Esplugues de Llobregat, és coneguda especialment pel projecte “Sastrinyols”, una iniciativa per ajudar col·lectius amb dificultats per trobar feina. Com es pot intuir pel seu nom, “Sastrinyols” desenvolupa la seva tasca en diferents apartats relacionats amb el tèxtil: creació i arranjament de roba, mercat de roba de segona ma, bugaderia social i comerç just, entre d’altres.
És una aposta d’espiritualitat cristiana, perquè totes les cançons estan inspirades en la vivència evangèlica de l’autor, ja sigui des de la pregària personal o des de la fe compartida als diferents grups, comunitats o parròquies on l’ha viscut. Aquesta segona mirada espiritual de les cançons és la que dóna sentit al títol del treball, atès que “Alef” és la primera lletra de l’alfabet hebreu i “simbolitza l’aire, el principi, el símbol de Déu, és el punt místic on convergeixen tots els punts de l’univers”, tal com s’apunta en el llibretó que acompanya el CD on s’explica més detalladament el projecte, amb les lletres i el “making off” de la gravació. La referència a “2.0” es pot entendre tant des del seu sentit tecnològic - la interacció comunitària de continguts - com des del sentit de comunitat espiritual que la sustenta; ara bé, també és picada d’ullet als 20 anys de la creació de la Fundació Santa Magdalena.
És, finalment, una aposta de música cristiana en format de cantautor amb uns tocs de pop, rock i jazz que es fa ressò de la trajectòria compositiva de l’autor i que es remunta ja a “Por tí”, el seu primer treball, de format més domèstic, creat l’any 1994. En definitiva, s’entén la música popular contemporània com un mitjà d’expressió vàlid per a l’actualització de la transmissió de la fe. Es poden escoltar les cançons al youtube, a les principals plataformes de descarrega i streaming, i presencialment a la Llibreria Claret. També es pot col·laborar més directament amb la Fundació Santa Magdalena demanant el CD a alef.2.0.alef@gmail.com, adquirir-lo a la seu de Sastrinyols i conèixer el projecte.