El mes de novembre convida a reflexionar i deixar-nos sentir la realitat de la mort, l’espiritualitat de l’ésser humà, la nostra contingència. La pandèmia tristament, ens ho està posant en primer pla.
La teologia clàssica parla de les postrimeries, la mort, el judici, l’infern i la glòria, és a dir les realitats últimes, que ens situen a la frontera entre l’aquí i el més enllà. Pensar en l’eternitat ens ajuda i esperona a viure el present en funció del moment del traspàs definitiu, de la trobada amb l’Altre.
Curiosament, aquest 2020 ens ha portat dues estrenes cinematogràfiques i un llibre que ens sorprenen i arriben al cor en aquest sentit. El documental d’en Pau Donés, cantant de Jarabe de Palo, Eso que tu me das (Jordi Évole, 2020) on es recull una entrevista amb ell, dies abans de la seva mort. Sentir parlar a algú que sap que té pocs dies de vida sempre és alliçonador i colpidor.
També la pel.lícula que voldríem comentar i proposar per al debat és Mientras estés conmigo (I still believe, Andrew Erwin, Jon Erwin, 2020) en la qual es narra la història, basada en el cas real, del cantant de música cristiana Jeremy Camp, amb una experiència colpidora d’amor, lluita i esperança.
Els directors coneguts com els Erwin Brothers, que van destacar ja en la seva pel.lícula anterior La canción de mi padre (I can only imagine, 2018), volien transmetre en aquesta ocasió una bonica història plena de romanticisme, música, fe i esperança.
Preguntes pel debat i la reflexió després del visionat de Mientras estés conmigo:
- Escull un personatge i comenta la seva evolució personal, emocional, física i espiritual.
- Què aporta la fe als protagonistes?
- Quina ha estat la paraula/imatge/idea que t’ha vingut al final de la pel.lícula? Fes-ne un dibuix i entre totes les paraules feu un poema visual.
- Quin moment t’ha agradat més de la pel.lícula i per què?
- Quin moment t’ha sorprès més de la pel.lícula i per què?
- Busqueu la cançó I still believe i analitzeu la lletra: https://www.youtube.com/watch?v=fZPMZV9MVVY
- Podeu inventar-ne una altra sobre la temàtica.
- Com treballa el seu propi dol el cantant?
- Comenteu el text del llibre de Francesc Torralba: Paraules de consol, Angle Editorial, 2020.
- “Quan la mort toca de prop, la frivolitat es fa miques. Sentim com s’esquinça l’ànima i necessitem consol. Ho confessem o no, experimentem la necessitat de conhort”.
- Has necessitat ser consolat/a en alguna ocasió? Has consolat tu, quan?