Blog del Departament de Pastoral de l'Escola Cristiana

Consulteu les condicions del curs a Banc Sabadell.

Benvinguts al blog del Departament de Pastoral de la FECC (Fundació Escola Cristiana de Catalunya).


Aquí hi trobareu l'actualitat de recursos, informacions i reflexions referents a l'àmbit de la pastoral educativa de l'Escola Cristiana a Catalunya. Trobareu més material endreçat de forma temàtica a "Vivit. Portal de pastoral educativa".



divendres, 6 de novembre del 2020

Bitllet de banc. Contes amb valors 9

Un dia, un jove professor va provocar un gran escàndol quan va mostrar als seus alumnes un bitllet de 500 euros, totalment nou.

- «Qui el vol?». Evidentment, tots el volien. El va doblegar per la meitat.

- «I ara, ¿qui el vol?». Evidentment, tothom. El va doblegar en vuit plecs.

- «Hi ha algú que el vulgui?». Tots. El va desplegar i el va ben arrugar fins que el va convertir en una bola com les que llencem a la paperera.

- «I ara, el vol algú, aquest bitllet?». S'aixecaren totes les mans.

Aleshores, el va deixar caure a terra, el va trepitjar i el va reduir a un paperot arrugat i brut.

- «Encara hi ha algú que el vulgui?». Tots els alumnes van dir que el volien.

- «Per què voleu aquest bitllet, si és fastigós, està arrugat i doblegat...?» .

- «Perquè, tot i així, encara conserva tot el valor», li respongueren.

Ens preguntem:

  • Què pretenia provocar el professor? 
  • Pot ser  un reflex de com es viuen moltes relacions humanes? 
  • Què caldria fer?

Ressò bíblic:

Crèixer:

Acabo de tenir una conversa amb la Sra. Luisa, viuda de 78 anys, que viu sola i sobreviu amb una petita pensió. Des de fa un mes, a la botiga, compra el doble de tot. I és que té un veí, un constructor arruïnat (també familiarment) de 61 anys, que fins ara no rep cap prestació. La senyora Luisa el va sorprendre furgant contenidors i se li va trencar el cor. Aquest exconstructor, aprofitant la seva titulació d’arquitecte, s’està oferint a ONG per lliurar el darrer tram de la seva vida al Tercer Món i així poder sortir del pou en què es troba. Sorprèn comprovar com de dues persones, que en diríem “excedents” socials no rendibles, en pugui brotar una solidaritat d’alt voltatge i tan provocativa.

Quanta raó que té Jean Vanier quan afirma: “El contacte amb persones que són febles i estan suplicant comunió i trobada és una de les fonts d'aliment espiritual més important de la nostra vida. Quan ens permetem ser tocats pel do de la seva presència, ells deixen alguna cosa valuosa en el nostre cor. Si romanem en el nivell de "fer" alguna cosa per a la gent, podem quedar darrere de les nostres barreres de superioritat. Hem d'acollir el do dels pobres amb les mans obertes”.

Valors: Dignitat – Acollida - Diversitat

100 contes amb valors. Recopilació i redacció: Mn. Josep Perich; Il·lustracions: Pere Romagós Planas, mestre d’art; Correcció: Marta  Finazzi, filòloga.